Ağrı Sağlık Müdürlüğü'nden ilaç kullanma uyarısı
Ağrı Sağlık Müdürlüğü, çok ilaç kullanma yerine doğru ilaç kullanma yönünde halkı uyardı.
AĞRI - Ağrı Sağlık Müdürlüğü, doğru ilaç kullanımı için uyarıda bulunduğu bir açıklama yaptı. Açıklamada, toplumun ilacı çok sevdiğini ve ilaçların çok alınmasına karşın çoğunun çöpe atılmasının da ekonomiye zarar verildiği belirtildi.
Çok ilaç iyi tedavi midir? Sorusunun sorulması ile başlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tedavinin vazgeçilmez bir parçası olan ilaçların yerli yersiz kullanımları, toplum olarak ilacı çok sevmemiz beraberinde birçok sorunu da getirmektedir. Bunlar hastalığın tedavisinin gecikmesine, yanlış yapılmasına, ilacın etkinliğinin azalmasına ve direnç gelişmesine neden olarak aynı ilacın tekrar kullanılmasına engel olmaktadır. Hekime ve eczacıya danışmadan aldığımız her ilaçla, bitirmeden sakladığımız her ilaç evlerimizde son kullanma tarihleri dolduğu için ya da uygun şartlarda saklamayı bilmediğimiz için çöpe gitmektedir. Her çöpe giden ilaç ekonomimize zarar verir ve tedavi maliyetinin yükselmesine neden olur."
Toplumun kulaktan duyma bilgiler ile hareket ettiğine dikkat çekilen açıklamada ilaç kullanımı için uzmanlara danışılması gerektiği ifade edildi.
"Çok ilaç iyi tedavi, pahalı ilaç iyi tedavi" mantığı ve çevreden alınan tavsiyelerle yapılan ilaç kullanımının en fazla yapılan hatalardan olduğu belirtilen açıklamada, "Unutulmamalıdır ki, tedaviye uygun olan ilacı dahi zamanında doğru dozda kullanmaz, saklama koşullarına uymazsak vücudumuz için bir zehir haline getiririz. Ayrıca her hastalığa antibiyotik kullanırsak çocuklarımıza bırakacağımız bir antibiyotik kalmayacak çünkü artık yeni antibiyotik geliştirilemiyor, daha da kötüsü bakteriler insanlardan daha hızlı savunma mekanizması geliştirebiliyor.” denildi.
Açıklama son olarak şu uyarılara yer verildi: "Komşusuna iyi gelen ilacın kişinin kendisine zarar verebileceği unutulmamalıdır. Başkasının antibiyotiği kullanılmamalıdır. Daha önceki bir hastalıkta kullanılan antibiyotiğin, tekrar benzer hastalığa yakalanılsa bile hekime danışmadan kullanılmaması gerekir. İlaçların hastane ve eczane ortamından çıktıktan sonra uygun olmayan saklama koşullarında etkinliğinin azalabildiği, hatta zararlı etkilerinin ortaya çıkabileceği akılda tutulmalıdır. Gebelik, emzirme durumu, kronik hastalıkların varlığı ve başka ilaçların kullanımı hekime bildirilerek uygun antibiyotiğin seçilmesi sağlanmalıdır. Artan veya reçetesiz alınmış antibiyotikler yerine her zaman hekimin reçete ettiği antibiyotikler kullanılmalıdır. Hekim gerekli görmedikçe, hekimlere antibiyotik yazılması konusunda ısrarcı olunmamalıdır.
İl Sağlık Müdürlüğü olarak biz de akılcı ilaç kullanımı ile ilgili eğitim çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Hekimlerimizi, eczacılarımızı ve toplumdaki her bireyi broşür ve afişlerimizle beraber akılcı ilaç kullanımı hakkında eğitim çalışmalarıyla bilinçlendireceğiz." (Hasan Özbay - İLKHA)