Kızıltepe Esnaf ve Sanatkarlar Odası fırıncılarla buluştu
Kızıltepe Esnaf ve Sanatkârlar Odası Fırıncılarla mesleki sorunları hakkında bir toplantı gerçekleştirdi.
MARDİN- Kızıltepe Esnaf ve Sanatkârlar Odası Fırıncılarla mesleki sorunları hakkında bir toplantı gerçekleştirdi.Safir Cafe Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Kızıltepe Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zeynettin Ayav ve fırıncı esnaflar katıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Kızıltepe Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Zeynettin Ayav, fırınların temiz, düzenli ve ruhsata uygun bir şekilde olması gerektiğini önemli konulardan birinin de eksik gramaj olduğunu belirterek, “Sağlıksız ortamlarda işletilen fırınlara taviz verilmeyecek. Özellikle Kızıltepe açısından düşündüğümüzde daha ileri ve profesyonel çalışmamız lazım. Eskiden koşullarımız, imkânlarımız yoktu. Fakat giderek yaşam koşulları değişiyor ve halkın beklentileri de farklılaşıyor.” dedi.
Fırıncıların birbiriyle rekabet etmemesi ve halkın sağlığının birinci öncelik olması gerektiğinin altını çizen Ayav, “Rekabet koşullarını birbirimizin aleyhine kullanmadan, birbirimizi de zor duruma düşürmeden belirlenen tarifelere göre yapmalıyız. Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak temel önceliğimiz halkın sağlığıdır. Buna dönük olarak biz de, üzerimize düşeni yapacağız. Önemli konulardan biri olan hijyen ve temizlik konusuna dikkat etmenizi rica ediyoruz” dedi.
Toplantıda Mardin merkezinde 24.12.2013 tarihinden beri 250 gram ekmeğin 75 kuruştan rayiç alırken, Kızıltepe’de bu fiyat rayicinin o zaman uygulanmadığı, ancak son zamanlarda fırıncı esnafının zarar etmeye başladığına dikkat çekilerek, esnafın zarar etmemesi için gerekirse zam uygulama kararı alınabileceği kararına varıldı.
Toplantıda ayrıca, hijyen ve sanitasyonla ilgili genel tanımlar, gıdalardaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar, personel, iş yeri ve ekipman hijyeni, fırınlarda HACCP ve iyi hijyen uygulamaları, gıda enfeksiyonu ve zehirlenmeleri, ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği mevzuatı, el yıkama, maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin kullanımı konularında açıklamalar yapıldı. (Mehmet Aslan-İLKHA)