Yaşlanmanın getirdiği olumsuzlukları önleyebilirsiniz
Yaşlanmanın beraberinde getirdiği olumsuzlukları ertelemenin kişinin kendi elinde olduğunu vurgulayan uzmanlar, egzersiz, güneş ışığı ile kalsiyum, protein ve D vitamini yönünden dengeli beslenmenin kemik erimesini önleyebileceğini belirtti.
BURSA-İlerleyen yıllarla birlikte vücutta birçok değişiklik yaşanıyor. Bu dönemde en sık rastlanan şikâyetlerin başında iskelet sistemi hastalıkları geliyor. Tüm organlarda olduğu gibi yaşın ilerlemesi ile birlikte kemikler, kıkırdaklar, kaslar ve bağlar da yıpranma ve aşınma sürecine giriyor. Yaşlılık sürecinin kendine özgü sorunları ve hastalıklarının ayrıntılı bir şekilde incelenmesi, bunlara karşı koruyucu önlemlerin alınması gerekiyor.
Acıbadem Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı ve Prof. Dr. Nadir Şener, bu dönemde yaşanan sorunları en aza indirmenin yollarını anlattı.
İlerleyen yaşla birlikte kemik kitlesinin azaldığını ve kemik erimesinin meydana geldiğini söyleyen Prf.Dr. Şener, “Ayrıca kıkırdakların aşınmasıyla da eklemler kireçleniyor. Tüm bunlarla birlikte kaslarda güç kaybı ve bağların sağlamlığında azalma başlıyor. Bu sorunlar hem vücudun denge hissini hem de yaşlılıktaki yaşam kalitesini oldukça etkiliyor. Çünkü iskelet sistemindeki olumsuzluklar her şeyden önce hareketliliği azaltıyor ve kişi eve hapsolmuş bir ihtiyar haline geliyor.”dedi.
“Kırıkların tedavisi zorlaşıyor”
Yaşlılık döneminde yaşamı çokça zorlaştıran kemik erimesi ve eklem kireçlenmesine de değinen Şener yaptığı açıklamada, bu sorunların vücuttaki etkileri hakkında şunları söyledi: "Kemik erimesi, kemik ağrılarının yanı sıra kemiklerin küçük düşmeler ve zorlanmalarla dahi kolayca kırılmasına neden olabiliyor. Yaşlılıkta gelişen kırıkların tedavisi daha zor ve uzun sürelidir. Hatta kalça kırığı gibi bazı kırıkların tedavisi ancak ameliyatlarla mümkün. Bugün kemik erimesine bağlı gelişen kırıkların tedavisi sırasında gelişen sorunlar ölüm sebeplerinin ön sıralarında yer alıyor. Ayrıca diğer önemli bir sorun da eklem kireçlenmesi. Eklem kireçlenmesinde eklemlerin kayganlığını sağlayan kıkırdak yüzey aşınıyor ve eklem hareketleri ağrılı ve kısıtlı hale geliyor. Eklem kireçlenmesi ilerledikçe hastalar merdiven dahi çıkamayacak duruma gelebiliyor veya gece uyuyamayacak kadar ağrılı olabiliyorlar. Beraberinde eklemlerde çarpıklıklar ve şekil bozuklukları da gelişebiliyor."
“Yaşlanmanın getirdiği olumsuzlukları önleyebilirsiniz”
Yaşlanmanın beraberinde getirdiği olumsuzlukları ertelemenin kişinin kendi elinde olduğunu vurgulayan Şener, egzersiz, güneş ışığı ile kalsiyum, protein ve D vitamini yönünden dengeli beslenmenin kemik erimesini önlemek için ilaçla tedavi yöntemlerinden daha etkili olduğunu aktardı. Şener, ayrıca eklem kireçlenmesinden korunmak için de çok kilolu olmamak, eklemleri çarpma burkulma gibi travmalara maruz bırakmamak ve düzenli egzersizlerle kasları güçlü tutmak gerektiğini ifade etti.
“Zaman zaman cerrahi girişimler gerekebiliyor”
Tıbbın günümüzde yaşlılık sorunlarının çoğuna çözüm getirebildiğini belirten Şener, "Kemik erimesi tedavisinde koruyucu yöntemlerin yanı sıra erimeyi önleyen ve kemik oluşumunu uyaran ilaç tedavileri bulunuyor. Eklem kireçlenmesinde ise tedaviye adale güçlendirici egzersizler, ağrı kesici ve kıkırdak geliştirici ilaçlar, kilo verme ve fizik tedavi yöntemleri ile başlanıyor. Hastalığın ilerlediği ve bunların yetersiz olduğu noktada cerrahi girişimler gerekebiliyor. Tüm bu tedaviler yeterli olmadığında ise artroskopi gibi eklem içinin temizliğini sağlayan basit girişimler veya eklem protezi gibi eklemin yeniden yapılandırıldığı büyük girişimler gerekiyor." Şeklinde konuştu. (Zeki Aras-İLKHA)