• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Batman ve Bölge Yeşillendiriliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batmanlılar ve bölge halkı ağaç dikme mevsiminde fidan satıcılarına rağbet gösteriyorlar. Gölgelik ağaç fidanları ve meyve ağaç fidanları satıcılarına giden Batmanlılar tercihlerine uygun olan fidanları alıyorlar. Gölgelik ağaç fidanlarını genelde resmi kurumlar alırken, meyve ağaç fidanlarına köylerden talep oluyor.

Batmanda en çok Mazı ağacı, İran çamı ve sedir(yolluk) çamlarının satıldığını ifade eden "Bölge Fidan ve Çiçekçilik" sahiplerinden Seyithan Taşan, Batman içinde özel ve resmi olarak her kurum ve kuruluşa fidan verdiklerini söyledi. Taşan, bölge fidan satıcısı olarak Siirt, Şırnak, Van ve hemen hemen bölgenin her yerine satış yaptıklarını ifade ederek, Diyarbakır`ın Bismil ilçesine bu sene kayısı ile armut ağacı fidanlarına rağbet olduğunu söyledi.

Yılda otuz-kırk bin fidan sattıklarını dile getiren Taşan, her sene bir önceki seneye göre daha çok fidan sattıklarını, bunun da Batmanlıların yeşile olan merakını gösterdiğini belirtti.

Fidan köklerinin ağaçtan ayrıldıktan sonra en fazla bir gün içinde ekilmesi gerektiğini ifade eden Taşan, ağaçları ilaçlanması ve sulanmasının bilinçli olarak yapılması gerektiğini dile getirdi. Taşan, "Mesela Yaprak, Kurt ve Meyve olarak üç çeşit ilaçlama var. İlaçlamanın da sulamanın da fazlası ve zamansız yapılması zararlıdır. Sulamanın zamanında yapılmaması durumunda Batman`da yazın sıcaklığı 45 derece olduğunda öğlen vakti sulama yapılsa ağacın köklerine zarar verecek. Bunun için sulama yaparken sabah saat 06.00 ve akşam 07.00`de yapılmasına dikkat edilmelidir." dedi.

Baba mesleğini sürdüren Seyfettin Taşan, çocuk yaşlarda bu işe başladığını yaklaşık otuz yıldır bu işi sürdürdüklerini söyleyerek, "Batman ve çevresinin yeşillenmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Resmi kurum olsun özel kurumlar olsun fark etmez bize tam teşekküllü olarak orman alanı gösterip 8 bin fidan alsa 2 bin fidanı da biz hibe edeceğiz." diye konuştu.

Masum Günaydın, M Sıddık Demir - İLKHA


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir