Midyat MYO'ya iki yeni bölüm açılacak
Mardin'in Midyat ilçesinde eğitim veren Artuklu Üniversitesi Midyat Melsek Yüksek Okulu'nda iki yeni bölümün daha açılacağı kaydediledi.
MARDİN - Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksekokulu Müdürü Tarık Demir yaptığı basın bilgilendirme toplantısında, Yüksekokul bünyesinde iki yeni bölüm açılacağını ve Eylül ayından itibaren öğrenci kabul edileceğini ifade etti.
Midyat Meslek Yüksek Okullunda yapılan basın bilgilendirme toplantısında Demir, açılacak bölümlerle ilgili şöyle konuştu: “Birincisi Sosyal Hizmetler Programı. Bu programın eğitimi Dargeçit ilçemizde yapılacaktır. Rektörümüzün teklif ve desteğiyle Dargeçit’te Yükseköğretim eğitimi verilecektir. İkincisi Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programıdır. Programa alınacak 30 öğrenciyle Eylül ayından itibaren eğitim faaliyeti başlayacaktır. Programın açılmasının telkari sanatı açısından büyük önemi söz konusudur.”dedi.
Programların açılması hususunda teklif ve desteklerinden dolayı Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay’a şükranlarını belirten Demir, Telkari sanatının gelişmesi için Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programının açılması konusunda yakından destek veren Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl’e, Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu ve eski Cumhur Başkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu’na teşekkür ettiğini söyledi.
Beş bin yıllık bir sanat canlanacak
Demir, Gümüş telkari sanatı ile ilgili bazı bilgiler vererek: “M.Ö. 3000 yılında Mezopotamya’da, M.Ö. 2500 yılında Anadolu’da Telkari süsleme işçiliğinin uygulandığı arkeolojik kazılarda meydana çıkan süslemeli eserlerden anlaşılmaktadır. Takı ürünleri arasında saç süsü, yaka iğnesi, (Broş), kemer, bilezik, bileklik, kolye ucu, küpe ve saç tokası telkari ile en çok üretilen takı ürünleridir. Telkari işçiliği son derece zarif ve göze hitap eden bir takı tekniğidir. Geleneksel takılarımızın önem ve değerinin yeteri kadar bilinmediği, zenginliklerimizin unutulmaya yüz tuttuğu görülmektedir. Teknolojinin hızla gelişmesi, üretim yerine kolay ve hazır olan her şeyi tüketme isteği geleneksel sanatlarımızın önünü kesmiştir. Modern makinelerle seri üretimde az zamanda çok ürün elde edilmesi telkari sanatını da bitirme noktasına getirmiştir. Midyat telkari sanatının ana vatanıdır. Kuyumculuk ve Takı Tasarım Programıyla bundan böyle her yıl Telkari sanatını öğrenecek öğrenciler yetiştireceğiz.”ifadelerini kullandı.
2014-2015 öğretim yılında 30 öğrenciyle eğitim faaliyetlerine başlanacağını ifade eden Demir,“Gümüş işçiliğinde; aileden, ustadan öğrenme usulünden, okuldan öğrenme dönemine geçilecektir. Midyat gümüşçüler esnafıyla yakın bir iletişim içindeyiz. Kendilerinin tecrübelerinden faydalanmak, öğrencilerimizle ustalarımızı buluşturmak istiyoruz. Yüksekokul olarak yeni tasarımlarla telkari işçiliğinin önünü açmak istiyoruz. Bu güne kadar bitkisel motifler, hayvansal motifler, geometrik ve sembolik motiflerle üretilen telkariye yeni katkılar yapmak amacındayız. Yöresel motiflerin ve değerlerin çalışılması konusunda eğitim kadromuz mesleğe akademik katkılar sunacaktır.”şeklinde açıklamalarda bulundu. ( Adnan Oğuz İLKHA)