Battal Çözüm Süreci Çalıştayı'nı değerlendirdi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, 21-22 Mayıs tarihleri arasında YYÜ'de yapılan 'Çözüm Süreci Beklenti ve Temenniler Çalıştayı' değerlendirdi.
VAN - Rektör Battal üniversite yerleşkesinde yapılan ‘Çözüm Süreci Beklenti ve Temenniler Çalıştayı’na çok değişik kesimlerden kanaat önderlerinin katıldığını söyledi.
‘Çözüm Süreci Beklenti ve Temenniler Çalıştayı’ ile ilgili İlke Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Battal, Van’da bir ilki daha gerçekleştirdiklerini belirtti.
“Çözüm Süreci Beklenti ve Temenniler Çalıştayı’nı kitap haline getireceğiz”
‘Çözüm Süreci Beklenti ve Temenniler Çalıştayı’na katılan kanaat önderlerinin yıllarca söylemek istediklerini ve söyleyemediklerini bu çalıştayda söylediklerini belirten Battal, “Evet, yapılan çalıştay açısından ele alırsak bu ilk oldu. Yani Ülkemizde insanlara hadi buyurun sorunlarınızı istediğiniz şekilde konuşun denilebilen ilk çalıştay oldu. Katılan insanlar da çok memnun kaldılar. Buraya katılan insanlar çok değişik kesimlerden katıldılar. Yani tek düzel bir katılım değildi bu. Toplum yani bölgemizdeki 5 ilin hemen hemen her kesiminden kanaat önderi katıldı. Dolayısıyla katılan insanlar da bu kapsamda oldukça memnun kaldılar. Orada belki yıllarca söylemek istediklerini söyleyememişlerdir. Burada rahat bir şekilde ifade ettiler. Biz de onun sonuç raporu çıktı, sonuç raporu ile ilgili de tekrar üzerinde çalışacak, bütün konuşmaları kitapçık haline getireceğiz.” şeklinde konuştu.
“Bölgenin sorunları ile ilgili birçok fikir üreten insanların bölgenin sorunlarını yansıtmadığını düşünüyorum”
‘Çözüm Süreci Beklenti ve Temenniler Çalıştayı’nın bir sonraki ayağında da akademik çalışmaların olacağını söyleyen Battal, “Belki bir üçüncü ayak üzerinde de yine dururuz. Sivil toplum örgütleri olacak bölgenin. Bu 3 noktayı bir araya getirdiğimizde inanıyorum ki bu bölgenin sorunları çok daha doğru anlaşılacak. Ben hep şunu söylüyorum, burada da tekrarlamak istiyorum, bölgenin sorunları ile ilgili olarak yazan çizen birçok yazarın, birçok düşünürün, birçok fikir üreten insanın fikirleri bölgenin sorunlarını yansıtmadığını düşünüyorum. Bu bölgeyi gerçekten iyi tanıyan bu bölgenin sorunlarını iyi bilen insanların bölge ile ilgili konuşması yazması çizmesi sorunlarımızın çözümünde de çok daha etkin bir katkı sunacağına inandığımız için bu bölgeyi iyi tanıyabilmek içinde bu bölgede kanaat önderlerinin fonksiyonlarını biz çok iyi biliyoruz. Kanaat önderlerinin görüşleri alınarak, onların sorunlara yaklaşımları alınarak sorun üzerinde çalışılma yapıldığında daha etkin, daha çözüme yönelik sonuç alacağımızı inanıyoruz.” diye konuştu.
"Üniversitemiz 7 bin 500 dönümlük bir alan içeriyor”
YYÜ’nün çok büyük bir yerleşkeyi içerdiğini belirten Battal, “Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak depremden sonra, eğitim ve öğretimini normal şekli ile binalarına geçen ve eğitim ve öğretimini devam ettiren kurumlardan bir tanesiyiz biz Van’da. Tabi şuan da mevcut olan bütün binalarımız bir şekilde depremden sonra ya yarımdı tamamlandı. Ya da hepsi elden geçirilip güçlendirildi. Üniversitemizin yerleşkesi çok büyük bir alan içermektedir. Yani 7 bin 500 dönümlük bir alan içeriyor, şimdi 7 bin 500 dönümlük alanda sizin yerleşkenizi yine belli bir alana yayma şansınız var ama biz artık böyle bir şansımızı kaybetmişiz. Yani üniversitemizi çok geniş bir alana yaymış binalarımız. Böyle olunca çevre düzenlemesi, altyapı ve üstyapı çalışmaları bizi zorluyor. Ama biz hızımızı kesmedik, çalışmalarımıza devam ettik.” dedi.
“3-4 yıl sonra üniversitemiz tanınmaz hale gelecek”
Çevre yolu çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Battal, “Alle yolu projemiz çıktı. İhalesi yapıldı. Şuan da yazışma süreçlerimiz devam ediyor. O da başlarsa inanıyorum 3-4 sene sonra gelenler kampusumuzu tanıyamayacak. Tanınamaz hale gelecek çünkü bundan yaklaşık 3-4 yıl önce giden arkadaşlarımız veya 2 yıl önce giden arkadaşlarımız da geri geldiklerinde gerçekten kampusun çok değiştiğini, yeşillendiğini, düzenlendiğini söylüyorlar. Ama tabi ki bunlarla yetinmiyoruz. Çok daha güzel hale gelmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı. (Hacı Yılmaz - İLKHA)