• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"Şeyh Cemal Efendi, Bingöl'ün manevi gücüydü"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL-Adaklı bölgesinin önemli ve tarihi köylerinden Karaçubuk (Dimlek) köyü hakkında bilgi aldığımız ve aynı köylü olan Gazeteci Galib Akengin İlke Haber Ajansına (İLKHA) önemli bilgiler verdi.

Adalık bölgesinin tarihi ve önemli köylerinden Karaçubuk (Dimlek)  hakkından bilgi veren Akengin, “Burası Adaklı İlçesine bağlı Dimlek köyüdür.  Yaklaşık 150 hanedir. Öğretmen Doktor ve avukat olmak üzere birçok bilgili insan çıktı bu köyden. Eğitim seviyesi bayağı iyidir. İstanbul da derneğimiz var. 500 hane evimiz var İstanbul da. Yaklaşık 300 yıl önce Şaban ve Murtaza ağa Urfa ve Viranşehir’ den gelip buraya yerleşmişler. O günden sonra böyle canlanmış, bugünkü halini almış.”dedi.

“Köyün en büyük özelliği yaş ortalamasının yüksek olmasıdır”
Dimlek köyünün yaş ortalamasının yüksek olduğunu belirten Akengin, “Köyün en büyük özelliği de yaş ortalaması yüksek olmasıdır. 90 ‘ın üstünde birçok yaş grubu var. Bizim aileden daha birçok insan 90 yaşını geçmiş. Buradaki insanlar 7den 70 e herkes çalışkandır rençperlik yapar. Herkesin evinde mutlaka inek var. Bazılarının evinde de koyun var. Köylerimizde yaylarımız var. Son kaç yıldır herhangi bir olay olmadığı için insanlar biraz daha rahat yaşıyor.  Yaş ortalamasının en büyük sebebi su kaynakları ve doğal ortamdır. 100 yaşına yakın amcalar, hala kaşıkla tereyağı yiyebilecek durumdadır.”ifadelerini kullandı.

“Doğa güzeli: çadır taş”
Akengin şöyle devam etti: “ Şu gördüğünüz  ‘çadır taş’  ismiyle yıllardan beri burada duruyor.  Biz çocukluğumuzda buraya gelip oynardık. Tarihi tam olarak bilinmemesine rağmen rivayetlere göre buradaki vatandaşlar, eskiden kar ve yağmur yağdığında burada, hayvanlarına ot ve saman veriyorlardı. Köy çocuklarının devamlı olarak oyun oynadıkları yerdir.”

“Adaklı bölgesinin manevi değeri Şeyh Cemal Efendi”
Köylerinde, Şeyh Said Efendinin Kıyamında yer alan Şeyh Abdullah’ın oğullarından Meşhur Şeyh Cemal Efendinin türbesinin olduğuna dikkat çeken Akengin, “Şeyh Cemal Efendi, hicri 1316 yılında doğdu. Mİladi 1996 yılında vefat etti.  Şeyh Cemal Efendi sadece buranın değil Adaklı Kiğı ve Sancak’a kadar birçok yerde meydana gelen sorunları çözerdi. Halkın kendisine çok hürmet gösterdiği ve sorunlarını kendisine götürdüğü biriydi. Şeyh Abdullah Çani aslen Bingöl’e bağlı Çan köyüne bağlı yerden buraya gelmişler. Onlarda ilim yaymışlardır. Şeyh Abdullah Efendi Şeyh Said ile birlikte Diyarbakır Dağkapı da asılan ve şehit edilenlerden birisidir.”ifadelerine yer verdi.

“Şeyh Cemal Efendi Adak’lı bölgesinin manevi gücüydü”
Akengin konuşmasını şöyle tamamladı. “Burada yaşanan olaylardan dolayı insanlar karakola gitmezlerdi. Herkes Şeyh Cemal efendiye gelirdi. Kendisi vefat ettiğinde oğlu Şeyh İbrahim Efendi bu türbeyi yaparak Babasına karşı vefa borcunu gösterdi. Şeyh Cemal Efendi Adak’lı bölgesinin manevi gücüydü. Bu bölgenin insanları onun sayesinde çok mülayim ve inançlarına bağlıdır. Dolayısıyla bu köye Hacı Hoca köyü deniliyor. Herkesin yeri dolar ama bu zatların yeri dolmuyor.  Şeyh Cemal Efendi zamanında burası kadınıyla erkeğiyle bir irfan yuvasıydı.  O zamanlarda edep vardı edep sayesinde halen süregelen bir kültür var. Şeyh Cemal Efendi buraya çok şey katmıştır. Bende bizzat ondan dini dersler aldım.” (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir