Yerli Yapım `Kirpi`ler
Millî Savunma Bakanlığı ile BMC arasında iki yıl önce ihaleye verilen, mayına karşı korumalı 2,5, 5 ve 10 tonluk taktik tekerlekli araçlardan 37`si törenle teslim edildi.
ŞirketinİzmirPınarbaşı`ndaki tesislerinde düzenlenen tören, renkli görüntülere sahne oldu. "Kirpi" adı verilen ve yüzde 70`i yerli imkanlarla yapılan personel taşıyıcı zırhlılar, özellikleriyle hayran bıraktı. Törene Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar, BMC Savunma Sanayi ve Özel Projeler Bölüm Yöneticisi Nadi Postoğlu, Çukurova Holding ve BMC Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet katıldı.
Törenden önce bir konuşma yapan Postoğlu, firmanın yıllık 3 bin çalışanıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)`nin ihtiyaçlarına yönelik araç ürettiğini söyledi.TSKiçin bugüne kadar taktik ve lojistik olmak üzere 5 bin civarında araç ürettiklerini kaydeden Postoğlu, zırhlı araçların bir depo benzinle 800 km. yol katettiğini, lastiklerinin de patlasa bile tekrar şişerek 40 km. gidebildiğini söyledi. Normal şartlarda bir araca bir mayın testi uygulandığını aktaran Postoğlu, kendilerininse dört test yaptıklarını belirtti.
"Kirpi" adlı mayına karşı koruma aracının yüzlerce özelliği bulunduğunu vurgulayan Nadi Postoğlu, "NATO standartına göre mayın ve balistik tehlikelere karşı gerekli korumaları sağlamaktadır. Aynı zamanda motor altının da koruması sağlandığı için herhangi bir mayın tehdidine maruz kalan araç, kısa sürede onarılarak görevine devam etme yeteneğine sahiptir. Koltuklar, mayın patlaması anında basıncı absorbe eden özel askı sistemiyle donatılmıştır. Tankla muharebe edecek bir zırhlı savaş aracı olarak da kullanılabilmektedir." dedi.
Bakan Gönül de Türk mühendisler tarafından üretilen Kirpi ve diğer zırhlı taşıyıcıların çok önemli olduğunu ifade etti.Kara KuvvetleriKomutanlığı`nın malzeme ve personelinin yeni zırhlılarla daha süratli ve emniyetli şekilde intikal edebileceğini belirten Gönül, iç güvenlik bölgesinde görev yapanların mayın, el yapımı patlayıcı ve silah etkisinden korunmasına yönelik dört tipte araç üretildiğini söyledi. Yerli sanayiye 600 milyon liralık katkı sağlandığını aktaran Millî Savunma Bakanı, bunun 150 milyon lirasının projeye destek olan KOBİ`lere aktarıldığını kaydetti. Yerli firmalardan alınan araçlarla dışa bağımlılığın da ortadan kalktığına dikkat çeken Bakan Vecdi Gönül, "Bu projeyle kriz döneminde Türk sanayisine, dışarıya gitmesi söz konusu olan 600 milyon lira destek sağlandı." şeklinde konuştu.
Dört modelde toplam 2 bin 720 tane taktik tekerlekli araç üretileceğini belirten Müsteşar Bayar ise ilk etapta 37`sinin teslim edildiğini söyledi. Projenin yüzde 70`lere varan kısmının yerli katkıyla yapıldığına dikkat çeken Bayar, ülke genelinde 450 civarında KOBİ`nin parça temininde görev aldığını vurguladı.
BMC`nin savunma sanayisinde büyük atılımlar yaptığını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Karamehmet de ülkenin milli menfaatleri doğrultusunda hareket ettiklerini belirtti.
Konuşmaların ardından Karamehmet, Bakan Gönül`e, "Kirpi" maketi takdim etti. Gönül ve beraberindekiler, daha sonra araçlara binerek fabrikada bir tur attılar.