• DOLAR 34.586
  • EURO 36.686
  • ALTIN 2902.723
  • ...
Çevreci şehirler semineri düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS- Dünya Çevre Günü kapsamında Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Genç Tema ve Ekoloji Kulübü Öğrenci Topluluğu ile Bitlis Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliğinde, Hüsrevpaşa Yerleşkesi Konferans Salonunda yapılan ‘Çevreci Şehirler’ konulu etkinliğe çok sayıda kişi katıldı.

Seminere katılan Vali Yardımcısı Salih Altun, yaptığı konuşmada, çevre bilincinin oluşması noktasında en önemli etkenlerden bir tanesinin de, yapılaşmada mühendislik zekasının kullanılmasından geçmekte olduğunu söyledi.

Altun konuşmasında, “Mühendislik zekası kullanılmadan yapılan binalar, mimarların, mühendislerin ve bu konudaki teknik kişilerin görüşleri, hayalleri, bilimsel birikimleri dikkate alınmadan yapılan kentleşme, karşımıza yaşadığımız sorunları çıkarmaktadır. Ekonomik çıkar amaçlı yapılan binalar estetikten yoksun binaları meydana getiriyor. Kanalizasyon, çöp, atık sular gibi sorunları kısa vadede çözmek için halının altına süpürüyoruz ve doğanın karşısına geçtiğimiz zaman karşımıza kocaman bir çöp dağı görüyoruz. Zaten insan doğaya saygılı olursa, çevre sorunları da ortadan kalkacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Bitlis Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hakan Gür  de yaptığı konuşmada, insanların yaşadıkları çevre üzerinde sadece bir hakka sahip olmadıklarını, aynı zamanda çevreyi korumalarının önemli olduğunu belirterek, “Çevre hakkı adı verilen hakkın öznesi insandır. Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Medeniyet ise, ne kadar çevreci ve ne kadar çeşitli kültürlere sahip olduğumuzla ölçülür.

Modern belediyeciliğin olmazsa olmazları arasında çevre, dikkatle üzerinde durulması gereken bir husustur. Nitekim insan kaynaklı atıklar, modern tesislerde depolanıp geri kazanılmalı, atık sular beşer standartları sağlandıktan sonra çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde alıcı ortama kazandırılmalıdır. Bunun yanında küresel sonuçlara sebebiyet veren sera gazların salınımı konusunda denetim mekanizmaları oluşturulmalı, ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğini önlemek için bina yalıtımları yapılmalı, evlerde kullanılan sıcak su ihtiyacını karşılamak için temiz ve güvenilir bir kaynak olan güneş enerjisinden yararlanılmalıdır.” dedi.

Çevreci şehirler için beton teknolojisinin gelişmelerini anlatan İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nusret Bozkurt ise konuşmasında, “Beton teknolojisi, mühendislik alanında bertaraf yöntemlerindendir. Beton teknolojisi içerisinde katı atıkları kullanıyoruz.Uçucu kül, silis dumanı, fırın cürufu, mermer tozu, döküm kumu, plastik gibi katı atıklar, beton malzemelerinde kullanılarak bu atıkların doğaya zarar vermeleri engellenmektedir.”

Çevre Seminerlerini geleneksel hale getirerek, Bitlis’in ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirip devam ettirmeyi düşündüklerini belirten Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Bitlis Tema İl Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Hülya Durmaz Bekmezci, Sürdürülebilir Kalkınma ve Sürdürülebilir Şehirler konulu sunumunu yaptı.

Doç. Dr Bekmezci; “Sürdürülebilir kalkınma, bugünün ihtiyaçlarını, gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin karşılamaktır. Sürdürülebilir şehir ise yeniden yapılanma, uygun teknolojiler ve akıllı planlama ile büyük şehirlerin gelecek yıllarda daha yaşanabilir olabilmelerini ifade eder.” şeklinde konuştu.

Programa katılan uzmanların kendi branşlarında çevre ile ilgili bilgilendirme yapmaları ile etkinlik devam etti.  (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir