Köylüler DEDAŞ'ı taş yağmuruna tuttu
Tarımsal destekleme primlerinin elektrik borçları nedeniyle bloke konulmasına tepki gösteren çiftçiler, DEDAŞ Mardin İl Müdürlüğü Binası'nı taş ve biber gazı yağmuruna tutarak Diyarbakır-Mardin Karayolunu trafiğe kapattı.
MARDİN - DEDAŞ’ın yeni uygulaması olan elektrik faturalarının tarımsal destekleme primlerinden kesilmesine tepki gösteren çiftçiler, DEDAŞ Mardin İl Müdürlüğü Binası önünde eylem yaptı.
Burada aralarında oluşan bir gurup temsilci, DEDAŞ yetkilileri ile görüştü. Görüşmenin ardından DEDAŞ il Müdürlüğü hizmet binası önünde gurup adına açıklama yapan Mardin Ziraat Odaları İl Koordinasyonu Mehmet Ali Doğru, bölgede kullanılan kaçak elektriğin, borcunu tam olarak ödeyen çiftçilere mal etmek istendiğini ileri sürdü.
Doğru, Şirket tarafından ÇKS temel alınarak elektrik abonesi bulunmadığı veya sulama birlikleri tarafından arazilerini sulayan çiftçilerin kaçak, usulsüz enerji kullanıldığı tespiti yasal olmayıp usulsüzce çiftçilere elektrik faturaları gönderildiğini iddia etti.
Doğru, “Yine DEDAŞ tarafından elektrik abonesi olan çiftçilere gönderilen mısır ve pamuk üretimi için dekar başına 280TL-ile 380 TL buğday için 85 TL ile 100 TL gibi astronomik fiyatlar tespit edilmiş, yapılan bu tespitlerin neye dayandırılarak çıkarıldığı çiftçiler tarafından bilinmemektedir. Oysaki her kuyuda kullanılan dalgıç ve kuyu derinleri farklı olmasına rağmen aynı miktar tüketim yapması mümkün değildir. DEDAŞ şirketi tarafından çiftçilerin pamuk ve mısır için dönüm başına 380 TL buğday için ise 100TL gibi toplam da 480 TL tüketim bedeli çiftçilerden talep edilmektedir. Yine şirketçe tarafımıza gönderilen son ödeme tarihi 16 Haziran olan kampanyada çiftçilerimizden 2 ürün için 110 TL tüketim bedeli talep edilmektedir. Oysaki 370 TL farkla biz çiftçilerin mağduriyetine sebep olan DEDAŞ’ın kendisidir." diye konuştu.
DEDAŞ tarafından elektrik abonesi olan ve olmayan çiftçileri bir tutarak dekar üzerinden borç taahhüt edilmesinin yasaya aykırı olduğunu belirten Doğru, çiftçinin DEDAŞ elektrik abonesi olmakla beraber 2 ayda bir çiftçilere elektrik sayacı okunaraktan kendilerine fatura gönderildiğini, bu faturaları ödeyen çiftçilere de tekrar dekar başına borç çıkarıldığını söyledi.
İsteklerinin yerine getirilmediği takdirde eylemlerini sürdüreceklerini ifade eden Doğru, sözlerine şöyle devam etti: “Sözde kayıp kaçağı sonlandırmak amacıyla 9.3.2014 tarihli bakanlar kurulunca biz çiftçilerin alın teri emeği olan desteklemelere elektrik borcu olan çiftçilere destekleme yapılmayacağı bildirilmektedir. DEDAŞ firması da bu kanundan yararlanarak mayıs ayın da çiftçilere yapılacak olan desteklemelere bloke koymuştur. Yapılan bu blokelerin biran önce DEDAŞ şirketinin bu adaletsizliğe son vermesi ve blokelerin kaldırılması gerekmektedir. Yine DEDAŞ tarafından çiftçilere gönderilen dekar başına faturaların iptal edilmesi ve Çiftçilerin ödeyebileceği trafo veya kuyu başına uygun fiyat belirlenmesi gerekmektedir. Eyer bu istek ve taleplerimiz kabul edilmezse eylemlerimiz devam edecek."
Açıklamanın ardından DEDAŞ yetkilileri ile görüşen temsilciler, çiftçilerin sessizce dağılmasını istedi. Bunun üzerine gurup, DEDAŞ binasını taş yağmuruna tuttu.
Polisin de bulunduğu alana biber gazi fişeği atan gurup daha sonra Mardin Devlet Hastanesini yakınında bulunan Diyarbakır-Mardin karayolunu trafiğe kapattı. Yollara taşlar dizen guruba polis yolun açılması için uyardı. Bir süre yolu trafiğe kapatan grup, ambulansın gelmesi yolu trafiğe açtı.
Burada atılan biber gazından bir polisin nefes almakta zorlandığı ve ambulans ile devlet hastanesine kaldırıldığı görüldü. Bu arada grubun içinde bulunan bazı eylemcilerin taş atılmasına tepki gösterdi.
Çiftçilerin DEDAŞ İl Binası önündeki eylemi sürüyor. (M. Salih Keskin – İLKHA)