• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

AĞRI - Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Demirkıran, Ağrı nüfusunun yüzde 75’inin tarım ve hayvancılık ile uğraşmasına rağmen tarıma dayalı sanayinin olmamasının eksiklik olduğunu belirtti. Ağrı Türkiye’nin et deposu illerinden olduğunu kaydeden Demirkıran, hayvancılık alanından 2013 yılında Ağrı’ya 420 milyon lira katma değer sağladığını belirtti.

“2013 yılında Ağrı’dan 420 bin hayvan ihraç edildi”

Demirkıran sözlerini şöyle sürdürdü: “Bildiğiniz gibi Ağrı tarım ve hayvancılık memleketidir. Nüfusunun yüzde 75’i tarım ve hayvancılık ile uğraşıyor. Bunun için tarımın Ağrı ekonomisinde büyük bir yer almaktadır. Hayvancılık yönü ile de Ağrı Türkiye’nin et deposu olan illerindendir. 2013 yılında yaklaşık 300 bin küçükbaş ve 120 bin büyükbaş hayvanı Türkiye’nin çeşitli yerlerine ihraç ettik. Bundan dolayı Ağrı ilimize 420 milyon lira katma değer sağlanmıştır. Et fiyatlarını yüksek olması çiftçilerimizin yüzünü güldürmüştür.”

“Geçen yıl Ağrı’ya 65 milyon hibe desteği yapıldı”

Hibelerin Ağrı ekonomisine ciddi katkı sunduğunu ifade eden Demirkıran, Ağrı’nın diğer illere göre avantajlı yönlerinin olduğuna değindi. Demirkıran, “Şuanda Bakanlığımızın yapmış olduğu desteklemelere baktığımızda ciddi manada Ağrılı çiftçilerimize destekleme yapıldığını görüyoruz. Bu noktada geçen yıl Ağrılı çiftçilerimize 65 milyon lira hibe desteği verilmiştir. Buda Ağrı ekonomisine ciddi bir katkı sağlamıştır. Bitkisel üretimde çok çeşitliliğimiz bulunmamaktadır. Hayvancılık bölgesi olduğu için buğday, arpa ve yoncanın dışında üretim yapılmıyor. Ağrı olarak diğer illere göre bazı avantajlarımız var. Ürettiğimiz ürünün yüzde 20’sini sertifikalı organik ürün olarak değerlendirebiliriz. Geçen hafta Güney Kore’den Ağrı’ya gelen bir firma organik buğday alımı yaptı. Organik ürettiğimiz ürünleri yurt dışına ihraç etmekteyiz.” şeklinde konuştu.

“Ağrı’da tarıma dayalı sanayi kurulmalı”

Ağrı’da hayvancılığın meraya dayandığından dolayı etlerinin lezzeti batı illerinde aranan etler arasında olduğuna dikkat çeken Demirkıran, “Topraklarımızın bakir, hastalık ve zararlardan ari olması bizim avantajımızadır. Aynı zamanda hayvancılığımız meraya dayandığı için hayvanların etleri lezzetli oluyor ve batının bir çok ilinde aranan etler arasında yer alıyor. Hayvancılık konusunda da Türkiye’de ileri bir noktada olduğumuzu söyleyebilirim. Mera alanı olarak da Türkiye’de 4’üncü sıradayız. Kaba yem üretiminde Türkiye’de 3’üncü sıradayız. Buna benzer konularda ileride olduğumuz konular mevcuttur. Ancak tarımsal sanayide çok ileri olduğumuz söylenemez. Kat etmemiz gereken mesafeler vardır. Çiftçilerimiz ve müteşebbislerimizden özellikle tarıma dayalı sanayi kurulması için halkımızın başvuru yapmasını istiyoruz. Kırsal kalkınma ekonomik yatırımlardan gelip başvuruda bulunmaları lazım. Ve ayrıca Ağrı dahil Türkiye’nin 42 ilinde yer alan TKDK kurumumuz vardır. Çiftçi, üretici, müteşebbis gidip bu kuruma başvuruda bulunabilir. Yüzde 40 ile 50’ye varan hibe desteklerinden ve SERKA’ya başvurup teşviklerden faydalanabiliyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Yazıcı Barajı sulaması ile Ağrı’da sebzeciliğe dönük ciddi çalışma yürütülecek”

İklim koşullarından dolayı Ağrı’da meyve üreticiliği yapılamadığını ifade eden İl Müdürü Murat Demirkıran, Yazıcı Barajı sulamasının faaliyete girmesi ile sebzeciliğe dönük ciddi çalışma yapacaklarını belirtti.

Demirkıran, “Bazı bölgeler hariç Ağrı’da meyvecilik çok ekonomik sayılmaz. Çünkü meyve hassas bir bitki olduğundan dolayı kışı sert ve don olayı yüksek olan Ağrı’da meyve ağaçlarının dayanması zordur. Doğubayazıt ve Eleşkirt ilçelerinin bazı bölgeleri hariç Ağrı’da meyve üretimi yapılamamaktadır. Ağrı Yazıcı Barajı sulamalarının faaliyete geçmesi durumunda sebzeciliğe dönük bazı faaliyetlerimiz olacak. Bu konu ile ilgili bilgilendirme çalışmalarımız devam etmekte ve projelerimiz yapılmaktadır. Sebzeciliğe dönük ve katma değeri yüksek olan ürünlerin yetiştirilmesi ile ilgili faaliyetlerimiz devam edecek. Meyvecilik konusunda da İlimiz iklimsel olarak maalesef o seviyede değil.”

“Diyadin’de Jeotermal Organize Bölgesi ilan edilecek”

Demirkıran son olarak şunları söyledi: “Diyadin ilçemizde var olan  Jeotermal suyunun değerlendirilebilmesi için oradaki bölgede Bakanlığımız ve özel bir şirketin ortak girişimi ile birlikte Jeotermal Organize Bölgesi ilan edilecek, Ağrı ve Diyadin’e katma değeri yüksek olan ürünler yetiştirilecektir.” (Ömer Adıgüzel - İLKHA)