Hayrın Yolcuları Mavi Marmara şehitlerini andı
Malatya`da faaliyet yürüten Hayrın Yolcuları Derneği, Mavi Marmara olayının yıldönümünde düzenlediği programla Mavi Marmara Şehitlerini andı.
MALATYA - Malatya’da yapmış olduğu İslami faaliyetleriyle tanınan Hayrın Yolcuları Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Mavi Marmara olayının 4. yıldönümünde anma programı düzenledi.
Dernek binasında yapılan program Nimetullah Çelik’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Bilal Sağlık’ın sunuculuğunu yaptığı etkinlik Hicret İlahi Grubu’nun seslendirdiği ilahi-ezgilerle devam etti.
Programda bir konuşma yapan Recep Fidancı konuşmasına, Mavi Marmara Şehitlerinin sonuncusu Uğur Süleyman Sönmez’i anarak başladı.
Gemide yaşananlar hakkında kısa açıklamalar yapan Fidancı, Mavi Marmara’da şehit olanların gemiye katıldıkları illeri de sayarak kısa kısa şehitler hakkında bilgiler verdi.
“Bu olay bir dönüm noktasıdır”
31 Mayıs 2010 tarihinde Mavi Marmara Gemisi’nin yola çıktığını belirten Fidancı, "Burada dikkat etmemiz gereken bir husus var. Gemide sadece Müslümanlar bulunmuyordu. 800’ü aşkın Gayri Müslim de gemideydi. Farklı dinlere mensup kişilerin de bulunması dünyaya bir mesaj niteliğindeydi. İsrail her zamanki gibi kendine yakışanı yaptı ve hukuksuz bir şekilde gemidekilere saldırdı. Mavi Marmara gemisi İslam ümmeti içinde bir uyanışa vesile olmalıdır. Bundan dolayı bu olay özelde İslam ümmeti için genelde tüm insanlık için bir dönüm noktası olarak kayıtlara geçmiştir.” ifadelerini kullandı.
"Filistin topraklarına sahip çıkmalıyız”
Gemidekilerin tek amacının mazlumlara yardım ulaştırmak olduğunu vurgulayan Fidancı, "O kardeşlerimiz ümmet için bir şeyler yaptılar. Fedakârlık yapma sırası bizlere geldi artık. Onun için yaptığımız programların burada kalmaması lazım. Bu programların faydası, bizim yapmamız gerekenleri öğrendiğimizde en azından bir sonraki programa kadar uygulayabilmek olmalıdır. Bununla ilgili şu hadis bize düstur olmalıdır: Hz. Peygamber Kudüs’ü kastederek; “Eğer oraya gidemez ve içinde namaz kılamazsanız kandillerinde yakılmak üzere oraya zeytinyağı gönderin.” Buyurmaktadır. Burada zeytinyağı bir semboldür. Müslümanların bu tavsiye doğrultusunda Filistin topraklarına sahip çıkmaları ve bu konuda ellerinden hiçbir şey gelmiyorsa, en azından oradaki İslami çalışmalara destek olmak, orada yaşayan Müslümanların yaralarını sarmak amacıyla bir yardım göndermeleri gerekir. İşte Resulullah (s.a.v.)`in zeytinyağıyla sembolize ettiği şey de budur.” şeklinde konuştu.
Program, sinevizyon gösteriminin ardından, Bayram Samsa’nın okumuş olduğu dua ile sona erdi. (Enis Ağırbaş - İLKHA)