• DOLAR 34.419
  • EURO 36.27
  • ALTIN 2847.301
  • ...
"Ayasofya'nın müze kalması Bizans'a hizmettir!"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, İstanbul'un fethinin 561. yıldönümü olan 29 Mayıs'ta fethin sembolü olan Ayasofya’nın camiye dönüştürülerek vakfiyesine uygun olarak ibadete açılması gerektiğini söyledi.

“Hiçbir kanun, camileri asıl maksadından farklı bir şeklide kullanılmasına müsaade edemez”

Ayasofya caminin, bugüne kadar aslında olmadığı halde müze yapıldığını ifade eden Özgenç, “Camiler Allah'a ibadet edilen yerlerdir, hiçbir kanun ve kanun koyucular onu asıl maksadından farklı bir şeklide kullanılmasına müsaade edemez. Ayasofya, cami olarak ibadete açılmalıdır. Zira tarihi yapı kar amaçlı kullanılamaz. Devlet ne harpte ne de sulh zamanında, sebepsiz yere hususî mülkiyete, yani şahıs malına ve vakıflara el koyamaz. Hatta vakıfların kuruluş şartlarını değiştiremez.”dedi.

“Azınlıklar için atılan adımlar, ümit ederiz ki Ayasofya içinde örnek olur”

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, “Bir dönem haksız ve hukuksuz olarak el konulan azınlıklara ait vakıf mallarının tespit edilerek geri verilmesine karar verildi. Hükümet, Vakıflar Kanunu'na geçici bir madde ekledi ve cemaat ve azınlık vakıflarının çeşitli sebeplerle el konulan mallarının iadesini sağladı.

Hiç şüphesiz ki hem insan haklarının, hem de adaletin gereği budur. Böylece zamanında yağmalanan, el konulan vakıf mülkleri asıl sahiplerine ve işlevine iade edilmiş olacaktır. Zira mülkün, yani devletin temeli mutlaka adalet olmak zorundadır.

Azınlık vakıflarının mallarının iadesi kararı yönünde atılan adım tarihi adımdır, ümit ederiz ki Ayasofya içinde örnek olur.”dedi.

“Ayasofya vakıf malıdır hakkı iade edilmeli”

Ayasofya’nın 1934 yılında kanun hükmünde kararname ile müzeye çevrildiğini hatırlatan Özgenç, “Ayasofya, aynı şekilde günümüzde de hükümet kararnamesi ile tekrar cami olarak açılabilir. Ancak bu konuda sorumluluk paylaşılmalı. Ayasofya siyaset malzemesi yapılmaması için önerimiz mecliste grubu bulunan siyasi partilerin TBMM'ye değişiklik için önerge vermesidir. Bu sebeple TBMM'de üyeleri bulunan tüm partileri Ayasofya için samimi olmaya davet ediyor ve hazırlanacak ortak bir kanuni düzenleme ile tekrar camiye dönüştürülmesini istiyoruz. Böylesine sorumluluk gerektiren bir konuda bu görev sadece hükümete yüklenmemeli. Mecliste grubu bulunan siyasi partiler sorumluluktan kaçmamalı ve elini taşın altına koymalı.”dedi.

“Ayasofya’nın müze olarak kalması Bizans’a hizmettir!”

KOBİDER Başkanı Özgenç, “Geçmişte müzeye dönüştürülen Ayasofya Camii İstanbul’un en anlamlı ibadet yerlerinden biridir. Dolayısıyla bu tarihi yapı aslına uygun hale getirilerek tekrar camiye çevrilmeli. İstanbul'da Bizans'ın, simgesi olarak kabul edilen Ayasofya’nın Cami'den farklı bir statüde kullanılmasını sağlamak, bu toprakların yeniden Bizans yapılması manası taşıyabileceğini hatırlatmak isteriz.”ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir