• DOLAR 32.494
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2420.14
  • ...

VAN- Van OSB’de basınla bir araya gelene İhtisas Gümrüğü’nün kurulmasının kabul edildiğini müjdeleyen Van OSB Başkanı Necmeddin Çok, ihtisas gümrüğü ile birlikte kaçakçılığın önüne geçilebileceğini ve kaçakçılığı yeneceğini söyledi.

Başkan Çok, ihtisas gümrüğünün sanayicinin kendi ihtiyacı için gerçekleştireceği ithalat- ihracata yön verdikleri için birçok ülkeye yakın olan Van ve bölge için oldukça önem arz ettiğini belirtti.

Çok, Van’da bu konuda büyük bir boşluğun bulunduğunu ve sanayicinin bu anlamda en çok ihtiyaç duyduğu kalemlerden bir tanesinin de hububat, gıda ürünleri ve hammaddeler olduğunu açıkladı.

Çok, Türkiye’nin ithalat ve ihracatta serbest bölgelerde deniz çıkışı olan Van’a en yakın Mersin, Trabzon limanlarının yanı sıra önemli kara çıkış ayağı ise, Van merkeze 100 kilometre uzaklıkta bulunan Van Kapıköy sınır kapısı olmasının büyük bir avantaj olduğunu

Sanayicilere ihtisas gümrüğü müjdesi için basınla bir araya gelen Çok, “Yıllardan beri beklemiş olduğumuz daha doğrusu yıllardan beri bu sorunla karşı karşıya kalmış olduğumuz ihtisas gümrüğü ile ilgili burada bütün sanayicimizi bütün arkadaşlarımızı bütün ilimize ve bölgemize müjde vereceğiz burada. Aslında biz bu Manisa’da yaşanan olaydan önce verecektik ama o olay yaşandığından dolayı veremedik. Öncelikle Manisa’da yaşanan bu olayda dolayı bizde kendilerine başsağlığı diliyoruz. Allah yaralılara şifa versin.” Dedi.

“Van İhtisas Gümrüğü artık açıktır”

İhtisas gümrüğü Van için önemli bir mesele olduğunu söyleyen Çok, “Yıllardan beri uğraştığımız bir konu. Allah’a çok şükür başbakanımızın Van’a gelişiyle beraber kendilerine burada bir dosya hazırlamıştık, bu dosyayı biz kendileri vermiştik. Bizi unutmadı Allah kendilerinden razı olsun. Buradan kendilerine sayın başbakanımıza herkesin huzurunda kendilerine teşekkür ediyoruz. İhtisas gümrüğümüz Allah nasip ederse bu tarih itibari ile açıklanmıştır. 04.04.2014 tarihi itibari ile Kapıköy Van gümrüğü olarak şimdi ihtisas gümrüğü açıktır. Biz şimdi ham maddemizi türkü cumhuriyetlerden, orta doğu ülkelerinden Rusya dâhil, TCDD ile getirerek Kapıköy’den girişini yaparak Van’a getirerek gümrüğünü gerçekleştirebiliriz. Şimdi tek açık kapımız, şuan da transite açık olan kapıköy TCDD yolları açıktır. Transite hala karayolları açılmadı. İleri ki dönemlerde de açtığı zaman kara yolu ile de biz bütün türkü cumhuriyetler olsun, diğer cumhuriyetler olsun, orta doğu ülkelerinde bu ürünleri getirip burada millileştireceğiz inşallah.” Diye konuştu.

“İhtisas gümrüğü yatırımcıyı Van’a çekecek”

İhtisas gümrüğünün sanayicinin gücüne güç katacağını söyleyen Çok, “Merin, Gaziantep ve Trabzon bize yakın olan illerde nasıl bir işlem yapılıyorsa burada da aynısı yapılacak. Artık sanayicimiz buğdayını getirip buradan Trabzon’a götürmeyecek, Van gümrüğüne bunu birleştirebilecek. Bununla beraber katkı maddelerimiz ve diğer ürünlerimiz, hububatın her çeşidini burada inşallah millileştirecek burada. Bu sanayimize güç katacak, şehrimize güç katacak inşallah, bölgemizi güçlendirecek. Artık bundan sonra iş bizlere düşüyor, biz burada Allah’a çok şükür ne istedik aldık. Yani OSB ile ilgili bir sıkıntımız yoktur, alt yapılar olsun, enerjiler olsun, en şanslısı doğal gazımız vardır. Yerle ilgili de inşallah birkaç sene sonra yerle ilgili de bir sıkıntımız kalmayacak inşallah. Tek sıkıntımız bu ihtisas gümrüğü idi şimdi ihtisas gümrüğü beraberinde birçok yatırımcıyı da getirecek buraya, adam Pakistan’dan gelip artık Mersin’de yazıhane açmayacak. Van’da tercih edecek.” İfadelerini kullandı.

“Nakliyeciler artık Van’da boş gitmeyecek”

Van’ın çok önemli bir şehir olduğunu söyleyen Çok, “Hem tarihi bir şehir hem lojistik olarak da önemli bir şehir, dışarıda biliyorsunuz Van’a yük geldiği zaman, geri dönüş için nakliyeci bulup gidiyor. Kaç liraya bulursa o fiyata gidecek. Onun için 3-5 sene içerisinde biz inşallah mersin gibi bir hem serbest bölge hem ihtisas gümrüğü hem kapıköy hem de kara ama bu bir başlangıçtır, gerçekten bizim için çok önemli biz bugün çok mutluyuz. Bütün sanayici arkadaşlarımıza, bütün hemşerilerimize bütün bölgelerde ki insanlarımıza herkese hayırlı olsun. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu bize güç verecek ve bizim maliyetlerimizi güçlendirecek ve maliyetlerimiz düşürecek, inşallah hiçbir sanayicimiz hiçbir hemşerimiz Gaziantep’e gitmeyecek, Mersin’e gitmeyecek hiçbir şehre gitmeyecek tüm malımızı burada birleştireceğiz.” Şeklinde konuştu.

“İhtisas gümrüğü kaçakçılığı yenecektir”

Van’ı kaçakçılıkla suçlayanları kınadıklarını belirten Çok, “Şimdi yıllardan beridir, tabi ki bizi her zaman kaçakçılık ile suçlamışlardır. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz da, kınıyoruz da. Yani bugün mersin’de olsun diğer limanlarda olsun her tarafta tonlarca mal geliyor ama burada bir kilo mal geldiği zaman da bizi kaçakçılıkla suçluyorlar.  Bu doğru bir şey değil. Kesinlikle doğru bir şey değil. İki paket sigara yakalıyor, belki başka yerden gelmiş, Van’da kaçakçılık oldu. Onun için biz bu kaçakçılık cümlesine karşıyız, bu ihtisas gümrüğü de bunları yenecektir. Çünkü artık bu büyük bir ticaret büyük bir iş sahası hazırlayacak. Kesinlikle kaçakçılığı engellemek için bu ihtisas gümrüğüne müracaat ettik.” İfadelerini kullandı.

Öte yandan OSB Başkan Yardımcısı Fazıl Kaplan, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Taşdemir ve Erşah Şirketler Grubu Başkanı Abdulahat Arvas İhtisas Gümrüğü Van için önemli olduğunu söylediler. (Hacı Yılmaz-İLKHA)