• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Mısır`da 45 Bin Darbe Karşıtı Açlık Grevine Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAHİRE: Mısır`da darbe karşıtı yaklaşık 45 bin kişinin, hapishanelerdeki "kötü muameleyi" protesto amacıyla, bir haftalık açlık grevi başlattığı bildirildi.

Grevi organize eden ` Mısır Hapishanelerindeki Düşünce Suçluları` Hareketi Sözcüsü ve "Dahaya İnsan Hakları Merkezi" Müdürü Heysem Ebu Halil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mısır`ın değişik bölgelerindeki 114 cezaevinde tutuklu bulunan darbe karşıtı 20 bin kişi, maruz kaldıkları kötü muamele nedeniyle bir haftalıkaçlık grevi başlattı" dedi.

Mısır yönetiminin sürekli inkar ettiği "kötü muamele"ye son verilmesini talebiyle düzenlenen eyleme tutuklu yakını yaklaşık 25 bin kişinin de katıldığını ifade eden Ebu Halil, "Bir hafta sürecek açlık grevinin ardından hapishanelerde gösteriler yapılacak ve sonrasında da ziyaret, hastane veya soruşturmalara gitmeme eylemleri düzenlenecek. Tüm bunlar yapılırken bir taraftan da tutuklulardan gelen yazılı mesajlar yayınlanacak" diye konuştu.

Açlık grevini başlatanların, "Siyasi tutukluların serbest bırakılması, darbe karşıtları hakkında çıkarılan tüm kararların iptal edilmesi, hapishanelerdeki işkenceye son verilmesi ve cezaevlerinin uluslararası denetime açılması" talebinde bulunduğunu aktaran Ebu Halil, "hapishanelerdeki işkencelere son verilerek, başta çocuk, yaşlı ve hastalar olmak üzere tüm siyasi tutukluların serbest bırakması çağrısında bulundu.

Mısır`daki darbe karşıtı yaklaşık 20 bin kişi, Nisan ayının sonunda da "kötü muameleyi" protesto için 3 günlük açlık grevi başlatmıştı.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak ve insan hakları dernekleri, Mısır`da 3 Temmuz 2013`ten bu yana darbe karşıtı tutuklananların sayısının 22 bini geçtiğini ifade ediyor.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü, geçen hafta yaptığı açıklamada, Mısır`da "sivillerin orduya ait gizli bir hapishanede alıkonulduğunu" belgeleyen, "şaşırtıcı" kanıtlar elde edildiğini, burada alıkonulanların suçlarını itiraf etmek için işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını açıklamıştı.

Mısır yönetimi ise tutuklulara "kanunlara ve uluslararası sözleşmelere göre" davranıldığını savunuyor. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir