Sağlıkçılardan sağlık politikalarına tepki
Sağlık hizmetlerinin ticarileştiğini savunan sağlık çalışanları, düzenledikleri basın açıklamasıyla sağlıkta dönüşüm politikalarını eleştirdiler.
ADANA - Adana Devlet Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları, sağlık hizmetlerinin ticarileştiğini savundu. Acilde nöbet uygulamasına da tepki gösteren sağlıkçılar, sağlıkta dönüşüm politikalarını eleştirdiler.
Basın açıklamasına; Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H.Neslihan Önenli Mungan, ATO Aile Hekimlik Komisyonu üyeleri, hekimler ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yönetici ve üyeleri ile sağlık çalışanları katıldı.
Basın açıklamasını ATO Aile Hekimlik Komisyonu Başkanı Dr. Yaşar Ulutaş, okudu. Ulutaş, “Acillerdeki çalışma ortamının, kapasitesinin üstünde, güvenliksiz ve uzun süreli çalışma bakımından madenlerdeki çalışma koşullarından bir farkı olmadığını kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.” dedi
“Bu çalışma koşullarının ağırlığı nedeniyle sağlık çalışanları hastalarına nitelikli sağlık hizmeti sunamamaktadır.” diyen Ulutaş, “Bu durum sağlık çalışanlarını mutsuz etmekte, tükenmişliğe yol açmakta ve mesleklerini sürdürmelerini zorlaştırmaktadır. Sağlık çalışanlarının da iş cinayetlerinden payına düşeni aldığına üzülerek tanık olmaktayız. Geçtiğimiz hafta Erzurum Yakutiye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde taşeron işçi olarak çalışan laboratuar teknisyeni Recep Tepe arkadaşımız laboratuardaki görevi sırasında kendisine bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsüne bağlı enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Soma’daki maden işçilerinin ölümü gibi bu sağlıkçı arkadaşımızın ölümü de bir iş cinayetidir ve güvenliksiz çalışma ortamının ürünüdür.” şeklinde konuştu.
“Aile hekimleri acil servislerde çalışmaya zorlanmıştır.”
Sağlık Bakanlığının resmi açıklamalarına göre acil servislere yapılan hasta başvurularının yüzde 70’i acil olmayan vakalardan oluştuğu hatırlatan Dr. Ulutaş, “Acil servislerde çalışan hekim sayısını arttıramayan iktidar acil nöbetlerini uzman hekimlere tutturarak olayı çözmeye çalışmış, buna rağmen talep karşılanamayınca çıkarılan kanun ve genelgeler ile Aile Hekimleri de acil servislerde çalışmaya zorlanmıştır. Oysa taşıma suyla değirmen dönmez. Acil servislerde yaşanan sıkıntının sorumlusu ne acil servis hekimleri ne uzman hekimler ne de aile hekimleridir. Sorunun kaynağında piyasacı “Sağlıkta Dönüşüm” politikaları vardır. Sağlık çalışanlarına yönelik hastane acillerinde yaşanan şiddet olaylarındaki artış ve güvenliksiz ortamlarda çalışmanın getirdiği ölümler bizleri kaygılandırmakta, mesleğimizden soğutmaktadır.” dedi.
“Çözüm hekim kadrolarının arttırılması ile mümkündür.”
Dr. Ulutaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlık Bakanlığını uyarıyoruz; sağlık hizmetlerini üreten birinci basamak sağlık çalışanlarını, koruyucu sağlık hizmetlerinden çekerek acillerde yaşanan sorunları çözemezsiniz. Bu işin kalıcı çözümü popülizmden uzak sağlık politikaları ve acil serviste çalışan tecrübeli hekim kadrolarının arttırılması ile mümkündür” (Yunus Emre-İLKHA)