• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

MARDİN - Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği (MESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gazan, Başbakanlığa gönderilen yasa tasarısının içeriği ile ilgili bir açıklama yaptı.

Gazan, “1996 yılında Gümrük Birliğinin başladığı süreçten beri bekleyen perakende sektörünü düzenleyen yasanın Başbakanlık'a sevk edilmesi oldukça sevindiricidir. Çünkü küçük esnaf ve sanatkârın en önemli sorunu perakende sektörünün bir kuralının olmaması idi. Perakende sektörünü düzenleyen yasanın çıkarılması esnaf ve sanatkârın olmazsa olmazıdır. Yasanın çıkması ile artık tüketiciler kandırılamayacak. Her şeyin artık her şeyin bir kaidesi olacak.” dedi.

“Otoparksız AVM olmayacak”

Yeni düzenleme ile isteyenin istediği yere alışveriş merkezi kuramayacağını da ifade eden Başkan Gazan, “Artık alışveriş merkezlerinin kurulması bir kurala bağlı olacak. Otoparkı olmayan AVM olmayacak ve kurulamayacak. Yeni alışveriş merkezleri kurulurken illerde Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birlikleri ile Ticaret Odalarının görüşleri alındıktan sonra büyükşehirlerde büyükşehir belediye meclisi, illerde il belediye meclisleri ve bağımsız ilçelerde ise ilçe belediye meclisleri ilgili odaların kararından sonra yapılıp yapılmayacağına karar verilecek. İşyerleri açılırken de artık bürokraside bekleme kaldırılıyor ve en fazla 4 gün içerisinde açılış işlemleri tamamlanacak.” diye belirtti.

“Hafta tatil ruhsatı kalkıyor”

Yeni düzenleme ile perakende sektörünü düzenleyen yasa ile artık perakende iş yerleri için hafta tatil ruhsatı zorunluluğunun kalktığını de aktaran Doğan Gazan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni düzenleme ile her şeyin kaidesi olacak. İsteyen istediği gibi AVM açamayacak. İsteyen istediği zaman indirim ve kampanya yapamayacak. Yine en önemlisi küçük esnaf ve sanatkârlara da AVM’lerde yüzde beş oranında ve rayiç bedeli üzerinden yer ayrılacak. En önemlisi yöresel ürünlerin ve yok olmaya yüz tutmuş meslek gruplarının da AVM’lerde satışa sunulması için yer verilecek ve bu yerlerin kiraları rayiç bedellerinin dörtte birinden fazla olmayacak. Bir diğer konuda indirimler artık kurala bağlı olacak. İsteyen istediği zaman indirim yapamayacak. Ayrıca yıl boyu kapatıyoruz tasfiye ediyoruz indirimleri sadece 3 ayla sınırlı kalacak.” (M. Salih Keskin – İLKHA)