• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
`Dünya Kudüs`ün işgaline sessiz kalıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL -  İslam dünyasının önde gelen liderleri İstanbul’da toplandı. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) tarafından "Küresel Tehditler ve İslam Dünyası" temasıyla düzenlenen Uluslararası 23. Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi sabah saatlerinde yapılan sunumlarla başladı.

Program Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Kongreye, 50 ülkeden 120 siyasetçi ve akademisyen katılıyor. Kongreye Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, D-8 Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, Filipinler İslami Özgürlük Partisi Genel Başkanı Elhaj Mourad Ebraim, Malezya İslam Partisi Genel Başkanı Haji Abdul Hadi Bin Haji Awang, Pakistan Cemaati İslami Genel Başkan Yardımcısı Hafeez Muhammed İdris ve Mısır Müslüman Kardeşler Genel Başkan Vekili Mahmud Hüseyin de katılıyor.

“Dünya Kudüs’ün işgaline sessiz kalıyor”

İsrail’in işlediği insanlık suçlarına tüm dünyanın sessiz kaldığını ifade eden Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, “Dünya İsrail zulmüne sessiz kalıyor. Kudüs işgal ediliyor ve tüm dünya da buna sessiz kalıyor. Avrupa ülkeleri İsrail’in güvenliğine kendi güvenliğinden daha fazla değer veriyor. Onun güvenliğini kendi güvenliğinden önce tutuyor. İslam dünyasına karşı büyük bir savaş yürütülüyor. Dünyanın her yerinde Müslümanlara karşı zulümler uygulanıyor. Batı bir yandan demokrasi ve özgürlük derken diğer yandan da askeri işgallere girişiyor.” dedi

“Batı, İslam dünyası üzerinde kirli oyunlar oynuyor”

Batı’nın İslam âlemine karşı yeni politikalar geliştirdiğini ifade eden Kamalak, “Batı, diyalog kamuflajı ile İslam’ın temel değerlerini değiştirmeye çalışıyor. Aileyi temelinden sarsacak birtakım sapıklıkları ön plana çıkararak aileyi yok etmek istiyor. Tüm kirli işlerini medya üzerinden yürüterek dünyada yayılmasına çalışıyor. İslam ülkelerinin kalkınmaması için ellerinden geleni yapıyorlar. İslam ülkelerinde iç karışıklıklar çıkararak bu karışıklıklara destek veriyor” diye konuştu.    

“D-8 ülkeleri arasındaki ticaret artarak devam etmelidir”

Dünya’da soğuk savaştan sonra büyük zorluklar yaşandığını ifade eden D-8 Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi ise, “Barış adalet işbirliği gibi konular yeniden ele alınması söz konusu oldu. Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya ülkeleri ile bir araya gelerek D-8 işbirliğini kurdu. Bazı uluslararası uygulamalardan dolayı D-8 zorluklarla karşılaştı. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde rekabet edilebilir bir sistemin geliştirilmesi amacıyla bazı yol haritaları hazırlandı ve bu yol haritasından yola çıkarak hareket etmeye çalıştı. Hükümetlerimizi ve şirketlerimiz arasında ciddi anlamda bir işbirliğine ihtiyaç vardır. D-8 kurucuları ile beraber çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ticaret, tarım, gıda güvenliği, endüstri ulaşım ve enerji noktalarında çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” diye konuştu.

İki gün sürecek kongrede "Küresel emperyalizm ve İslam dünyasındaki gelişmeler", "İslam dünyasında siyasi istikrarsızlığın nedenleri ve boyutları", "İslam dünyasının kültürel, ekonomik ve siyasi dinamikleri", "Müslüman dünya görüşü siyasi kararlara nasıl yansıtılacak", "Küresel barış ve İslam birliği", "Hak ve adalet merkezli yeni bir dünyanın inşası" ve "İslam dünyasının müktesebatına göre geleceğin yol haritası" başlıklı oturumlar yapılacak.

Kongre yarın yapılacak genel değerlendirme toplantısının ardından "İstanbul Hak ve Adalet Bildirgesi"nin yayımlanmasıyla sona erecek. (Erkan Yavuz- Enes Durmaz/ İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir