'Airborne Lidar" teknolojisi ilk kez Adana'da uygulanıyor
Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Devlet Ormanlarındaki Yayla Alanlarının Tespiti ve İdaresi" hakkındaki yönetmelik gereği, yayla alanlarında bulunan her türlü bina ve tesislerin tespiti ve planlanması çalışmalarına Adana'da başlandı.
ADANA- Devlet ormanlarındaki yayla alanlarının tespiti maksadıyla, ‘Havadan lazer ile profil oluşturma teknolojisi (Air borne Lidar) ’diye adlandırılan işlemle, yaylalarda yer alan tüm gayrimenkullerin ölçüm ve üç boyutlu haritalandırma çalışmalarının yapılacağı Adana ve Osmaniye sınırları içerisinde bulunan ormanlık alanlardaki binlerce yayla evi, bu yöntemle ölçme ve değerlendirmeye tabii tutulacak.
Tespit çalışmalarını inceleyen ve proje hakkında basına bilgi veren Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer,” Türkiye’de ilk kez uygulanacak bu yöntemle, orman içerisindeki sabit kıymetlerin tespiti yapılacak ve yaylacıların, uzun yıllardan beri süregelen önemli bir sorunu çözülmüş olacak. Bu konudaki yasal düzenlemeler yapıldı, teknik alt yapı tamamlandıktan sonra, dünyada kullanılan en son teknoloji olan ‘AirborneLidar’ yöntemi ile çalışmalara başlayacağız.” dedi.
Acer, Adana ve Osmaniye’deki yaylalarda bulunan 15 bin yayla evinin, bu şekilde ölçüleceğini, Osmaniye ve Dörtyol’daki yaylalarla birlikte, Pozantı İlçesinin Akçatekir yaylasında da ölçümlerin yapılacağını ve bu yıl içerisinde çalışmaları bitirmeye çalışacaklarını söyledi.
Daha sonra, Proje yöneticisi BİMTAŞ 3 Boyutlu Harita ve CBS Müdürü Doç. Dr. Gürcan Büyüksalih helikopter içerisine monte edilen AirborneLidar cihazının tanıtımını yaparak projede İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekli 60 kişinin çalışacağını, yaylalık alanlarda bulunan tüm sabit kıymetlerin üç boyutlu haritasının çıkarılarak, ölçümlerinin yapılacağını ve bu çalışmaların 1,5 ayda tamamlanacağını belirtti. (Yunus Emre-İLKHA)