• DOLAR 34.204
  • EURO 37.538
  • ALTIN 2889.899
  • ...
Tarım destekleri ve elektrik fiyatları için TBMM'ye önergeler verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın cevaplaması istemiyle, tarım destek primlerine bloke konulması ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik birim fiyatındaki bölgesel farklara ilişkin TBMM’ye soru önergeleri verdi.

Tarımsal sulamanın en önemli girdilerinden olan elektrik birim fiyatlarının, çiftçiler için ağır bir yük haline geldiğini savunan Ata, “Diğer tarımsal girdiler olan mazot, gübre ve zirai ilaç fiyatlarının yüksekliği ile bir araya geldiğinde sulamalı tarım yapan çiftçiler için elektrik giderlerini karşılamak oldukça zor olmaktadır. AB ülkeleriyle kıyaslandığında uygulanan KDV ve birim fiyatı açısından da oldukça fahiş oranlarda seyreden elektrik birim fiyatları, tarımsal üretimi zorlaştırmakta ve çiftçiyi yoksullaştırmaktadır. Bunlarla beraber, tarımsal sulama için kullanılan elektriğin birim fiyatında bölgelere göre ciddi farklar olduğu çiftçiler tarafından ifade edilmektedir.” dedi.

Ata Bakan Eker’e verdiği önergede şunları kaydetti: “Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ)’ın elektrik dağıtım yaptığı Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta çiftçilere elektrik borçlarını ödememeleri halinde tarımsal destek kredilerinin ödenmeyeceğini belirten mektuplar yolladığı bilinmektedir. 9 Mart 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeninceye kadar, 2014 yılında yapılması gereken tarımsal destekleme ödemelerinin yapılmaması kararı alınmıştır. Mazot gübre ve zirai ilaç fiyatlarının yüksek oluşundan ötürü zaten zor durumda olan çiftçilere uygulanacak olan bu yaptırım ekonomik olarak çiftçilerin sırtındaki yükü artıracaktır. Karara kapsamında, elektrik dağıtım şirketi kendi tüketici kayıtlarını Çiftçi Kayıt Sistemi ile eşleyerek, borcu bulunan çiftçilerin bilgilerini Ziraat Bankası’na iletecek ve bu çiftçilerin destek kredilerine el konulacaktır. Kuraklık riskiyle karşı karşıya olan ve tarımsal üretim girdilerinin pahalılığından ötürü zor koşullarda faaliyet yürüten çiftçilerin Bakanlık tarafından daha da zor duruma sokulması çiftçiler tarafından endişeyle karşılanmıştır. Bunlarla beraber, çiftçilerin özel bir şirkete olan borçlarının bir anlamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kesilecek olması Bakanlık tarafından cezalandırma politikası yürütüldüğüne yönelik izlenim uyandırmaktadır.”(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir