• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
"DEDAŞ, haksız bir şekilde bizi mağdur ediyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - DEDAŞ’a hiçbir borçlarının olmadığı halde kendilerine yüksek oranda ceza gönderildiğini iddia eden Çınarlı çiftçiler, DEDAŞ’ı protesto amacıyla Diyarbakır-Mardin-Batman yolunu uzun süre traktörlerle trafiğe kapattı.

Şehirlerarası yolun trafiğe kapanması nedeniyle, ana cadde üzerinde kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Uzun süre trafiğe kapanan yol nedeniyle, çiftçiler ve araç sürücüleri arasında bazen gergin anlar yaşandı.

Kendilerine verilen yağlı tohum desteklemelerine DEDAŞ tarafından icra konulduğunu belirten çiftçiler, mağduriyetlerinin giderilmesini talep ettiler.

DEDAŞ’a tepki veren çiftçiler, şunları kaydetti:

Bağacık (Bağcağe) köyü muhtarı Ömer Tunç, DEDAŞ’ın kendilerini mağdur ettikleri gerekçesiyle yolu trafiğe kapattıklarını belirterek, “Yetkili bir kişi gelinceye kadar yolu trafiğe açmayacağız.”dedi. DEDAŞ’ın haksız bir şekilde Desteklemelerine el koyduğunu savunan Tunç, yetkililerden bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.

“DEDAŞ bize verilecek desteklemelere icra yoluyla el koydu”

Sarılar köyü çiftçilerinden Mehmet Nur Sarı, borçları olmadığı halde DEDAŞ’ın kendilerini mağdur ettiğini söyledi. Sarı, “Bizim DEDAŞ’a borcumuz yok, cezamız olmadığı halde DEDAŞ bize verilecek desteklemelere icra yoluyla el koymuş.” dedi. DEDAŞ’ın kendilerinden istedikleri parayı vermelerinin mümkün olmadığını belirten Sarı, “Devlet bize dönüm başı verdiği desteklemeleri versek dahi yine DEDAŞ’ın bizden istediği parayı ödemeye yetmez.“ ifadelerini kullandı.

“Sulamada kendi traktörümü kullandığım halde bana borç çıkardılar”

Çiftçi Enver Boylu ise arazisini sularken kendi traktörlerini kullandığı halde elektrik faturası geldiğini savunarak, “Ekinlerimin sulamasında kendime ait traktörle araziye su çektim. Buna rağmen DEDAŞ kaçak elektrik kullandığımı iddia ederek bana ceza göndermiş.“ diyerek mağdur edildiğini ifade etti. Boylu, DEDAŞ’ın neye dayanarak kendisinden bu ücreti talep ettiğini anlayamadığını belirterek, çiftçilerin haksız bir şekilde mağdur edildiklerini belirtti.

Mağdur edildiğini iddia eden çiftçilerden Nuri Demirel de “Devlet sulama amacıyla yapılan barajlar için milyonlarca TL para ödediği halde dönüm başı 24 TL alındı. Ben sulama amacıyla yaklaşık 200 bin TL harcadığım halde benden dönüm başına 380 TL para isteniyor.” diyerek çiftçilerin mağdur edildiklerini belirtti.

DEDAŞ ile sözleşme imzaladığı halde mağdur edildiklerini belirten Mehmet Coşkun, “DEDAŞ ile çiftçiler olarak oturup anlaştık, sözleşme imzaladık. DEDAŞ’la olan anlaşmamıza rağmen, DEDAŞ bizi mağdur etti.”dedi. Coşkun barajlardan çiftçiye verilen sulama ücretinin kendileri içinde geçerli olmasını talep ederek “Arazilerini baraj suyundan sulayan ücretin bizim için de geçerli olmasını talep ediyor, desteklemelerimize konulan icranın kaldırılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Öte yandan; güvenlik güçleri ile çiftçilerin sık sık karşı karşıya geldiği yol kapatma eyleminde, çiftçiler, yetkili bir kişinin kendilerini muhatap almaması halinde yolu trafiğe açmayacaklarını belirttiler. Uzun süren görüşmeler sonucunda Diyarbakır Vali Yardımcısı Mehmet Yiğit’in, çiftçilerin belirlediği bir heyet ile görüşmesinin ardın yaklaşık 4 saat ulaşıma kapanan yol araç trafiğine açıldı. (Vedat Aydın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir