• DOLAR 34.216
  • EURO 37.579
  • ALTIN 2888.93
  • ...
Göçerler: "Mera ve yayla konusunda sıkıntılar yaşıyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


BİNGÖL-Hayvancılıkla geçimlerini sağlayan göçerler, mera ve yayla konusunda sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, yetkililerden yardım istedi.

Yaylara gitmek için yollara düştüklerini belirten hayvan sahibi Süleyman Özdemir, “Elazığ Yazıkonak’tan Erzurum yaylalarına hayvanlarımızı götürüyoruz. Orda yayla kiraladık. Hayvanlarımızı otlak ve verim almak için oraya gitmek zorundayız. Yaylayı köylülerden aldık. Dolayısıyla parayı da köylüye vereceğiz. Devlet parayı belediyeye verin diyor köylüye vermeyin. Parayı köylüye vermeyince köylüde yaylayı vermiyor. Bu da bizim için sıkıntı oluyor.”dedi.

“Olan biz hayvan sahiplerine oluyor mağduruz”
Hayvan sahipleri olarak çok sıkıntılar yaşadığını ifade eden Beritan aşiretine mensup Özdemir, “  Mera alma konusunda bir belirsizlik var. Bir taraftan köylü mera parasını bize vereceksiniz, diğer taraftan belediye parayı istiyor. Yetkililerin buna bir çözüm bulması gerekir. Olan biz hayvan sahiplerine oluyor. Mağduruz.”şeklinde devam etti.

“Bıraksalar bu halimize şükür edeceğiz”
Yayla kiralama konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade eden hayvan sahiplerinden Özdemir sözlerini şöyle tamamladı: “Biz yayla almak istiyoruz. Devlet bize satmıyor belediye ye para verin diyor. Devlet bize yayla bulma konusunda yardımcı olsun. Diğer taraftan Tarım Bakanlığı;  Elazığ’dan hayvanlarını yükle Erzurum da indir ama bu durumda yine sorun oluyor.  Aynı gün hayvan yükle gideceğin yere götür.  Buda bizim için çok sıkıntı oluyor, gideceğimiz yerde halen kar vardır. Hayvanlarımızı Yaya ve yavaş yavaş götürüyoruz. Bu şekil gideceğimiz yere varıncaya kadar, Mera ve Yaylalar hayvan için uygun hale geliyor.  Bu sefer, İl Tarım Müdürlükleri bu şekil hareket izni vermiyor ve bizim için de sıkıntı oluyor. Elazığ tan buralara 2 gündür gelmişiz. Buradan da yolumuza devam edeceğiz. Bıraksalar bu halimize şükür edeceğiz.” (Nihat Kanat –İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir