• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Diyarbakır`ın Fethi, Mekke ve Kudüs`ün Fethi`nden ayrı görülemez
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Soma`da yaşanan maden faciası nedeniyle `Diyarbakır`ın Fethi` etkinliğini, farklı bir tarihe erteleyen Anadolu Gençlik Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdurrahman Ergin, Diyarbakır`ın fethinin 1375. Yıldönümünde yazılı bir basın açıklaması yayınladı. Ergin, Diyarbakır fethinin Anadolu`nun İslamlaşmasında önemli bir adım olduğuna dikkat çekerek Diyarbakır’ın fethinin, Mekke ve Kudüs’ün fethinden ayrı görülemeyeceğini söyledi.

Diyarbakır`ın  Mekke’nin Fethi’nin üzerinden on yıl geçmeden İslam toprağı olduğuna dikkat çeken Ergin, Diyarbakır`ın birçok sahabe ve peygamberi bağrında barındırdığını belirtti.

"Diyarbakır fethinin Anadolu`nun İslamlaşmasında önemli bir adımdır"

Kürtlerin Diyarbakır`ın fethi sırasında kendi istekleri ile İslam`ı seçtiğini hatırlatan Ergin Diyarbakır fethinin Anadolu`nun İslamlaşmasında önemli bir adım olduğunu belirterek "Fetihle birlikte kendi istekleri ile Müslümanlığı seçen Kürtler, yıllar sonra 1071’de yine Bizans’a karşı Sultan Alparslan’a yardım etmişlerdir. Sultan Alparslan’ın ordusu Bizans’la karşı karşıya geldiğinde Müslüman Kürtlerin lideri ve âlimi Molla Yahya Muzuri, Alparslan’a on bin kadar asker vermiştir. Böylelikle Diyarbakır halkı Anadolu’nun İslamlaşmasında etkin bir rol oynamıştır. Anadolu’da ve Avrupa’da İslam tarihini bu bölgeden başlatmayan her söz eksiktir. Diyarbakır’ın Fethi, Mekke’nin Fethi’nden ve Kudüs’ün Fethi’nden ayrı görülemez." diye konuştu.

Yapay sınırlarla ayrılan İslam ümmeti yakın bir zamanda  birleşecek

Son üç yüz yılda emperyalist ülkeler tarafından İslam coğrafyasının yapay sınırlarla birbirinden koparılmaya çalışıldığını belirten Ergin bu ayrılığın geçici olduğunu İslam Birliği`nin çok yakın bir zamanda gerçekleşeceğini söyledi.

Ergin, `Diyarbakır Fethi` programını Soma`da yaşanan faciadan dolayı farklı bir tarihe ertelediklerini ifade ederek Diyarbakır`da meftun olan sahabeleri rahmetle andıklarını söyledi.(Fikret Özkan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir