• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Buğday rekoltesinde düşüş yaşanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN- Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere diğer bölgelerde buğday rekoltesinde  yüzde 10-15 oranında  düşüşün yaşandığını söyledi.

Üreticilere çağrıda bulunan Öter,  çiftçilerin bu sene buğdaylarını satmadan önce mutlaka piyasa araştırmasını çok iyi yapmaları gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Yeni hasat sezonun başlamasıyla Dernek olarak üretici ve ilgili kurumlardan bilgi alarak bir araştırma yaptık. Özellikle buğday rekoltesinde % 10-15 düşüş yaşanacağı tahmin edilmektedir.  Dünyanın en kaliteli buğdayların yetiştiği Kızıltepe ovasında bir hafta sonra sulu alanlarda hasat başlanacak. Bu sene serbest piyasanın Toprak Mahsulleri Ofisi fiyatlarından yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Şimdiden büyük fabrikalardan yüksek oranda siparişler var. İmalatların çoğu tarım sanayisine dayalı Mardin Organize sanayimiz başta olmak üzere birçok batı illerinden talep var.”

Çiftçilerin bu sene buğdaylarını satmadan önce mutlaka piyasa araştırmasını çok iyi yapmaları gerektiğini belirten Öter, “Buğday üretimi masraflı ve zahmetli bir iştir. Çiftçilerimizin çoğu başta elektrik  olmak üzere tohum, gübre gibi girdi maliyetlerine borçludur. Çiftçilerin bu sene buğdaylarını satmadan önce mutlaka piyasa araştırmasını çok iyi yapmaları gerekir. Bir sene boyunca adeta çocuğu gibi bakıp yetiştirdiği buğdaylarını gerçek fiyat değeri üzerinden işlem görmesi için  Zahireciler Derneği olarak her sabah başta Konya, Gaziantep, Mersin gibi illerin Hububat borsalarındaki fiyatları derleyip Kızıltepe Hububat Ticaret merkezi müzayede salonunda bulunan ekranlara yansıtıp velinimetimiz olan çiftçilerimizin bilgisine sunuyoruz. Çiftçilerimiz ürününü satmadan önce mutlaka hububat ticaret merkezine gelip gerçek piyasa fiyatlarını gördükten sonra ürünlerini satsınlar.” dedi.(Mehmet Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir