• DOLAR 35.464
  • EURO 36.258
  • ALTIN 3065.16
  • ...
"Öğretmenevlerinin misyonu, öğretmenlere hizmet olmalıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Öğretmenevlerinin olumsuz imajını değiştirmek için bir dizi yapısal reform çalışması yapan Milli Eğitim Bakanlığına çağrıda bulunan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı; öğretmenevlerinin ve sosyal tesislerin satılması ya da öğretmenlere kaliteli ve ucuz hizmet eden birimler haline getirilmesi gerektiğini ifade etti. Avcı, “Bir milyon kişilik eğitim camiasının ortak görüşü; öğretmenevleri, gerek yer bulma gerekse fiyat ve hizmet kalitesi anlamında polisevi, orduevi, hakimevi gibi diğer meslek gruplarının misafirhanelerinden daha düşük profilli kurumlardır. Öğretmenevlerinin misyonu kar etmek değil, öğretmenlere ve ailelerine hizmet etmek olmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

"Öğretmenevlerinde fiyatlar yüksek"

Diğer kurum ve kuruluşların mensuplarını, sosyal tesislerinin imkanlarından öğretmenevlerine oranla çok daha düşük fiyatlarla faydalandırdıklarından yakınan DES Genel Başkanı Avcı, “Öğretmenevleri; vali, kaymakam ve diğer mülki amirlerin, siyasilerin, yerel eşrafın misafirlerini konaklattığı, tatil yapıp dinlendiği yerler haline gelmemeli. Öte yandan, kültür merkezi niteliğinde olması gereken öğretmenevleri herkesin girip çıktığı kahvehane görüntüsünden de kurtarılmalıdır.” dedi. 

"Öğretmenevleri kahvehane haline gelmemeli"

Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünün, öğretmenevleri ile ilgili attığı adımları desteklediklerini ve devamını ilgiyle beklediklerini söyleyen Avcı, “Öğretmenevlerinde öğretmen dışında hemen herkes konaklıyor fakat hangi öğretmen polisevi yahut orduevinde konaklayabiliyor. Öğretmenlerimiz hafta sonu çay içmek, tatillerde konaklamak için bile öğretmenevinde yer bulamadığını ifade ediyor. Öğretmenlerimiz orduevleri, polisevleri gibi diğer misafirhanelere oranla öğretmenevlerinin fiyatlarının yüksek olduğundan şikayetçi. Özellikle yaz tatilinin yaklaştığı bu günlerde öğretmenlerimiz, kalmak için geldikleri öğretmenevlerinde yer bulamadıklarını ve kendilerine otelin yolunun tarif edildiğinden yakınıyor. Öğretmenler kendi evlerinde yabancı ve üvey durumuna düşmek istemiyor. Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenevleri politikasının bu tespit ve telkinlerimiz yönünde, öğretmen memnuniyeti doğrultusunda oluşturulmasında büyük fayda ve ihtiyaç görüyoruz.” diye konuştu.

"İLKSAN, OYAK’ın yüzde biri bile değil"

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya, bir başka olumsuz ve şaibeli imaja sahip ‘İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı’na da (İLKSAN) el atma çağrısında bulunan Avcı,  İLKSAN’ın ya kapatılması aksi halde ‘Ordu Yardımlaşma Kurumu’ (OYAK)  gibi prestijli bir kurum haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

Avcı, “1943 yılında çıkarılan bir kanunla kurulan ve 260 bin üyesi bulunan İLKSAN’ın, 1961 yılında kurulan ve üye sayısı çok daha az olan OYAK’ın yüzde biri kadar dahi mal varlığı yoktur. İştirakleri milyarlarca dolar para eden OYAK üyelerine emekli ikramiyesinin çok üzerinde pay öderken, kira ve faiz gelirleri ile ayakta duran İLKSAN üyelerine niçin emekli ikramiyesinin çeyreği kadar dahi pay verememektedir? OYAK kar üstüne kar açıklarken, İLKSAN niçin sürekli zarar etmektedir?" ifadelerini kullandı.

"Dürüstlük, şeffaflık, sorumluluk ve hesap verilebilirlik noktasında büyük sıkıntılar bulunuyor"

"Sayın Bakanımızın, 260 bin öğretmenlerimizin ortak sıkıntısı olan İLKSAN’ı adam etmesini de istiyoruz." talebini yineleyen Avcı,  DES olarak Bakanın İLKSAN’la alakalı atacağı tüm adımların destekçisi olacaklarını söyledi.

Avcı, "İLKSAN’ın fayda ve inşası için konulan bir tek tuğla dahi yüzbinlerce öğretmenlerimiz ve aile bireylerince hayırla yad edilecek ve eğitim camiasının hafızasına altın harflerle kazınacaktır. İLKSAN ın öğretmenler arasında ve kamuoyunda yıpranan imajının düzeltilmesi için ivedilikle yasasının ve antidemokratik statüsünün değiştirilmesi ve ardından kapatılması yahut geliştirilmesi için yol haritasının açıklanması gerekiyor. Onlarca bürokrat, yönetici ve sendikacının astronomik maaşlar, imtiyazlar, avantajlar, tatil tadında toplantılar sağladığı İLKSAN ın dürüstlük, şeffaflık, sorumluluk ve hesap verilebilirlik noktasında büyük sıkıntıları bulunuyor. Öğretmenlerin mütevazi maaşlarından yapılan zorunlu kesintilerle idame ettirilen İLKSAN’ın birilerine saltanat ve konfor sağlayan kurum olmaktan kurtarılması gerekiyor” dedi. ( Fikret Özkan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir