• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Miraç Kandili Avrupa'da ihya edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ROMA - Almanya, İtalya, Belçika, Avusturya, İsviçre, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslümanlar, düzenledikleri programlarla Miraç Kandilini ihya etti. Kur'an ve mevlitlerin okunduğu programlarda, dünya Müslümanları için dualar edildi.

İTALYA-COMO
İtalya'nın Como kentinde yaşayan Müslümanlar, Mevlana Camisinde düzenledikleri programla geceyi ihya eti.

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, Hz. Muhammed`in (sav) Mescid-i Haram`dan Mescid-i Aksa`ya oradan da göğe yükselmesini konu alan Miraç olayı anlatıldı.

Bu gecenin hediyesi olan namaza sahip çıkmalıyız
Programda konuşan Ali Baytar Hoca, namazın bu gecede farz kılındığına dikkat çekerek, namazın önemi üzerinde durdu. Bu hediyeyi en güzel şekilde ihya etmemiz gerektiğini belirten Baytar Hoca, "Özellikle gençler ve de bizler namazlarımıza dikkat ederek namazlarımızı aksatmamalıyız. Ve kıldığımız namazlarla Allah`a daha yakın olmalıyız. İşte asıl gayemiz ve Miraçtan anladığımız budur. Namaz gelmiş ve geçmiş tüm ümmetlere farz kılındığı bilinmektedir. Aslında namaz en güzel bir hediyedir biz Müslümanlara. Çocuklarımıza bu gecede namazın önemini vurgulamalıyız." şeklinde konuştu.

Salavatlarla devam eden program misafirlere verilen ikramlarla son buldu.

Aynı saatlerde İtalya'nın değişik bölgelerinde Müslüman bayanlar da, düzenlemiş oldukları farklı programlarla Miraç Kandili'ni kutladı.

İSVİÇRE-BASEL
İsviçre’nin Basel şehrinde Said-i Nursi Vakfı tarafından düzenlenen programda konuşan Molla Celal Bozdaş, Miraç Kandilinin İslam Ümmetinin birliğine vesile olmasını temenni etti.

Program, Said-i Nursi Gençlik kollarından Hasan Kuyuldar’ın, Allah Resulünün (sav) Miraç hadisesinden önce yaşadığı sıkıntıları konu aldığı konuşmasıyla başladı.

Peygamberin, üst üste gelen imtihanlarla sınandığına değinen Kuyuldar, Hz. Muhammed'in (sav) üç gün arayla önce amcası Ebu Talip’i, daha sonra eşi Hz. Hatice’yi (ra.) kaydettiğini ancak her şeye rağmen metanetini koruyarak Allah’a sığındığını ifade etti.

Cami talebelerinin seslendirdiği ilahilerin ardından mikrofonu alan Molla Celal Bozdağ ise, özet olarak Miraç ve İsra hadisesinden bahsetti.

Hz. Muhammed'in (sav) Peygamberler serveri olduğunu, Cebrail'in (as) de aynı şekilde meleklerin serveri olduğunu belirten Bozdaş, Peygamberin (sav) Kudüs’te semaya çıkışı sırasında gelişen hadiseleri aktardı. Bozdaş, “Hz. Peygamber ile Cebrail (as) Sitretül Münteha denilen yere gelince, Hz. Cebrail, ‘Benim seninle arkadaşlığım buraya kadar, buradan ötesine adım atarsam biterim’ diyor. Bakın Allah insana ne kadar değer vermiş. Melekler hiç günah işlemedikleri halde, insanoğlunun ulaştığı yüksek makama melekler ulaşamamıştır. Alimler bu hadiseyi, yani Cebrail'in (as) gidemediği Sidretül Münteha’ya Hz. Muhammed'in (sav) girebilmesini, insanoğlunun meleklerden daha üstün olabileceğine delil göstermişlerdir.” Diye konuştu.

Hz Peygamberin (sav) ümmetine çok düşkün olduğunu aktararak sohbetini sürdüren Bozdaş Hoca, ancak ümmetin halinin bugün perişan bir vaziyette olduğunu, bu gecelerin vesile edilerek ümmetin bir olması için dua edilmesi çağrısında bulundu.

AVUSTURYA-İNNSBRUCK
Avusturya'nın İnnsbruck şehrinde yaşayan Müslümanlar da  Said'i Nursi Camii'nde düzenlenen programla Miraç kandilini ihya etti.

Bayan ve erkeklerin yoğun katılım gösterdiği program Recep Abay’ın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Program Beytullah Sertkaya ve Recep Abay’ın okuduğu ilahilerle devam etti.

Gecenin anlam ve önemini anlatan bir konuşma yapan Camii Hocası Mehmet Nasır Abay, "Bu gün Miraç gecesini yaşıyoruz ve inşallah Kadir gecesine ulaşacağız. Bütün gecelerin değer ve dereceleri büyüktür. Rabbimiz bizlere bu geceleri yaşamayı ve istifade etmeyi nasip etsin." dedi.

Hz Muhammed'in (sav) Miraç yolculuğunu anlatan Abay Hoca, ‘’Değerli Müslümanlar her semanın bir bekçisi vardır. Hz. Muhammed 1. Semaya çıktığında Hz. Adem’i görüyor. Her semada oradan yükselmeye izinlerinin olup olmadığı sorulur 2. Semaya çıktığında Hz İsa ve Hz Yayha, 3. Semaya çıktığında Hz. Yusuf (a.s)‘mı 4. Semada Hz. İdris’i,  5. Semada Hz. Harun’u, 6. Semada Hz. Musa’yı görür. 7. Kata çıkınca yine izin isteniyor. Hz. İbrahim’i görüyor. Sidreti müntehaya gider. Sidreti Münteha biten, bitmiş demektir. Oradan sonra Hz. Cebrail sen tek başına gideceksin der ve oradan geçemez, eğer geçerse yanacağını belirtir.

Allah-u taala Peygamberin makamını anlasınlar diye, en yüksek mekânda Peygamberimizi ağırlıyor. Her yer Allah’ındır, her dem hazır ve nazırdır. Peygamberimiz, Allah'a selamlarını iletir. Allah'u taala’da selamını Hz. Muhammed’e söyler. Hazreti Muhammed, Peygamberlere ve salih kullara selam gönderir ve o makamda onları anar.’’ şeklinde konuştu.

Beytullah Sertkaya ve Recep Abay'in seslendirdiği ilah ve ezgilerle devam eden program, kapanış duası ve yapılan ikramlarla son buldu.

AVUSTURYA VORARLBERG
Avusturya’nın Vorarlberg eyaletinde faaliyet ve hizmetlerine devam eden İmam Hüseyin Camii'nde de düzenlenen programla Miraç gecesi ihya edildi.

Kuran’ı Kerim ile başlayan programda, Molla Yahya Yılmaz gecenin anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Konuşmasında, İsra ve miraç olayını detaylı bir şekilde aktaran Molla Yılmaz, bu gecenin feyzinden hiç kimsenin mahrum kalmaması için önemli tavsiyelerde bulundu.

Yılmaz Hoca son olarak, İslam aleminin miraç kandili tebrik ederek dünyada zülüm gören bütün Müslümanların kurtuluşuna ve insanlığın felaha ermesi için dua etti.

BELÇİKA-ANTWERPEN
Miraç Kandili Belçika’nın Antwerpen kentindeki El Gazali Eğitim Kültür Derneği’nde düzenlenen programla da ihya edildi. Programa bayan ve erkek Müslümanlar katılım gösterdi.

Akşam namazı öncesinde düzenlenen program, Kur’an Kerim tilavetiyle başlayarak, okunan Mevlit ve El Gazali İlahi Grubu tarafından seslendirilen ilahilerle devam etti.

Daha sonra Molla Zeki Açıkgöz, İsra ve Miraç mucizesini anlatan bir sohbet yaptı. Sohbetin ardından Molla Zeki Açıkgöz’ün okuduğu duaya herkes âmin diyerek iştirak etti.

Program akşam namazının kılınmasının ardından son buldu.   (Yunus Can/Kasım Tufan/Ahmet Bayram - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir