60 yıl önce planlanan Cizre barajı için hala adım atılmadı
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından inşa edilmesine karar verilen ve yaklaşık 60 yıldır sözü edilen Cizre-Kasrik barajının yapımına bir türlü başlanmadı.
ŞIRNAK - Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından inşa edilmesine karar verilen Cizre-Kasrik barajı bir türlü yapılamıyor. Kasrik Beldesi sakinlerinden 70 yaşındaki Mehmet Süer, “Ben 10 yaşındaydım gelip baraj yerini işaretlediler ama hala yapılmadı.” diyor.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından inşa edilmesine karar verilen ve yaklaşık 60 yıldır sözü edilen Cizre-Kasrik barajının yapımına bir türlü başlanmadı.
Baraj, Gabar Dağı, Kilise Dağları ve Cudi Dağı’nın kesiştiği noktada yapılacak. Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Diyarbakır Müdürlüğü, yıllardan beri barajı gündemine almasına rağmen bir türlü yapılmayan barajın yapılması halinde bölgenin kalkınmasına büyük bir fayda sağlayacağı ifade edildi.
Barajın tamamlanmasıyla elektrik üretiminin yanı sıra Nusaybin, Cizre, İdil ve Silopi ovalarında toplam 121 bin hektar alan da modern tekniklerle sulanacak. GAP'ta sulama yatırımlarının tamamlanmasıyla birlikte 2 milyon kişilik istihdam kapısı açılacak. Barajın yapılması halinde sular altında kalacak olan yaklaşık 2 bin nüfuslu Kasrik Beldesi sakinleri, barajın yapılmasını istiyor. Devletin kendilerini mağdur etmemesi durumunda, barajın yapılmasını isteyen belde sakinleri, konut istemediklerini de ifade ediyor.
Uzun yıllardan beri barajın yapılmasından bahsedilip ama bir türlü adım atılmadığından yakınan yaşlı köy sakinlerinden Mehmet Süer, “Ben 10 yaşındaydım. Bu barajın yapılması için buraya geldiler. Yerlerini tespit ediyorlardı. Devlet yetkilileri geldi, yerini işaretlediler ve dediler bu baraj işaretidir. O zamandan beri yapılmasından bahsediyorlardı. Ben şuanda 70 yaşındayım. Yaklaşık 60 yıl oldu. Ama hala yapmamışlar. Bizi mağdur etmeseler, bizi zarara uğratmasalar barajın yapılmasını istiyoruz. Yani ben de halkıma göre hareket ederim. Halkımız istiyorsa ben de onlarla beraberim.” dedi.
Nimet Satlaç da, “Köyde evim, arsam ve bahçem var. Ama gene de barajın yapılmasını istiyorum. Yalnız devlet bizi mağdur etmesin. Paramızı versinler, gidip başka yerde yuvamızı kuralım. Biz konut falan da istemiyoruz.” dedi.
Barajın yapılmasının Şırnak bölgesini kalkındıracağını ifade eden Abit Şanlı, “Barajın olması çok iyidir. Bölge için iyidir. Şırnak bölgesi kalkınır. Turizm yeniden canlanır. Buraya bakıldığında halk için ne önemli ise, bizim için de o önemlidir. Biz de halk olarak yapılmasını istiyoruz. Yani genel olarak bakıldığında barajın burada yapılması çok iyidir. Bizim de arsalarımız bağ bahçelerimiz var. Ama gene de istiyoruz. Biz konut yapılmasını istemiyoruz. Buradaki vatandaş her biri bir yerden gelip yerleşmiş. Ondan dolayı kimisi başka bir yerde arazilerine yakın yerleşmek ister, kimisi de başka bir yerde akrabalarının yanına yerleşmek ister. Yani toplu olarak kimse beraber yerleşmek istemiyor. Tabi vatandaş da mağdur olmak istemiyor. Herkes hakkını almak istiyor. Arazisinin, evinin, bahçesinin değeri ne ise karşılığını almak istiyor.” ifadelerini kullandı. (Abit Dündar –İLKHA)