• DOLAR 34.279
  • EURO 37.653
  • ALTIN 2918.452
  • ...
`Dağa kaçırılan çocuklar derhal ailelerine teslim edilsin!`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Kürt Demokrasi Platformunun (KDP) düzenlediği basın toplantısında konuşan Genel Başkan Sertaç Bucak, PKK tarafından dağa kaçırılan çocukların kendi iradeleri ile karar verebilecek yaşta olmadıklarını belirterek bu çocukların derhal ailelerine teslim edilmesini istedi.

Çözüm sürecini de değerlendiren KDP Başkanı Bucak, bütün tarafların sorumluluk sahibi olduğuna inandıklarını ve sürecin başarıyla sonuçlanması için süreci desteklediklerini söyledi.

“Kendi iradeleri ile dağa gitmişlerdir.’ tezini kesinlikle reddediyoruz”

PKK tarafından dağa kaçırılan çocuklar konusuna da değinen Bucak, “Türkiye’de 18 yaşından sonra gençlere seçme ve seçilme hakkı tanındı. Söz konusu çocuklar, 18 yaşın altındadır. Kendi iradeleri ile karar verecek yaşta değiller. Kanun önünde de hukuksal bir kişiliğe sahip değildirler. Biz, PKK’nin 2013 yılı Cenevre Konvansiyonu’nu imzaladığını biliyoruz. Dünyada çocuk savaşçılar diye bir terim vardır. Herkesin buna karşı çıktığı bir dönemde 18 yaşından küçük çocuklar için, ‘Kendi iradeleri ile dağa gitmişlerdir.’ tezini kesinlikle reddediyoruz.” dedi.

“Bizim coğrafyamızda çocuk savaşçıları devşirilmemelidir”

Çocukların bir an önce ailelerine teslim edilmesi gerektiğini söyleyen Bucak, “Bu ailelerden bazıları, yerel seçimlerde BDP’yi desteklemişlerdir. Siz, hem kendi seçmeninize olumlu davranmalısınız hem de uluslararası belgelere riayet etmelisiniz. Bizim coğrafyamızda çocuk savaşçıları devşirilmemelidir. 18 yaşından küçük çocukları gerekçesi ne olursa olsun aile yuvasından koparmak hiçbir vicdana sığmaz.” ifadelerini kullandı.

Barış dilinin içselleştirilmesinin gerekli olduğuna da değinen Bucak, “Barışın dili sadece Ankara veya İstanbul’da kullanılmaz. Barışın dilini kendi coğrafyamızda da kullanalım.” diyerek, toplumda görülen eksikliklerin siyasal yol ve diyalog ile çözülmesi gerektiğini kaydetti. (Hamza Adiyaman/Ali Adiyaman – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir