• DOLAR 34.288
  • EURO 37.496
  • ALTIN 2914.17
  • ...
Zergan deresi tehlike saçıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mardin Kızıltepe ilçesine bağlı Atatürk, Turgut Özal, Tepebaşı, Koçhisar, Ersoylu mahalleleri ile birçok çevre köyden geçen Zergan deresine; Mardin Organize Sanayi bölgesinde bulunan fabrikaların yanı sıra Mardin’e bağlı İstasyon mahallelerinin atıklarının da bırakılması insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

Ayrıca Kızıltepe Belediyesi Sanayi Organize Bölgesindeki fabrikaların atık su arıtma tesisinin şuan faal olmaması da kirliliği arttırıyor.

Mardin Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikaların kimyasal ve zehirli atıkları ve İstasyon mahallelerinden gelen atık suyu, Aşağı Azıklı Mezrası mevkisinde açık ortama deşarj ediliyor. Buradan da Kızıltepe’nin içinden geçerek Işıklı (İbrahimiye) köyüne kadar giden atık sular, insan sağlığını tehdit etmekle birlikte görüntü kirliliğine de sebep oluyor.

Mahalleli pis kokudan rahatsız

Öte yandan; seçimden önce Zergan deresinin ıslahı için çalışma yapan DSi ve Kızıltepe Belediyesinin seçimden sonra çalışmalara devam etmediğini ifade eden vatandaşlar, duruma tepki gösterdi. Özellikle dereye yakın ikamet eden mahalle sakinleri, “İnsan sağlığını bırak, pis ve kötü kokudan dereye yaklaşamıyoruz. Bu sıcak günlerde pencerelerimizi dahi açamıyoruz.” diyerek tepki gösterdiler.

“Dereye yönelik çalışmalar sekteye uğradı”

Mardin Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikaların kimyasal ve zehirli atıklarını, 2009 yılından bu yana dereye bırakıldığını dile getiren Kızıltepe Belediyesi Eşbaşkanı İsmail Asi,

 “Dereye yakın yerleşim yerlerine atık sularının bırakılmaması konusunda gerekli tüm uyarılar yapılmıştır. Ancak Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikaların kimyasal ve zehirli atıkları ile İstasyon mahallerinden gelen atık su debisinin yüksek oluşu ile birlikte halkımızın da uyarımızı dikkate almayışlarının sonucu olarak dere yatağını temiz tutma ve insan sağlığını korumaya yönelik yaptığımız tüm çalışmalarımız sekteye uğramaktadır.”dedi.

Başkan Asi, sözlerini şöyle sürdürdü. “Bu sorunun önüne geçmek için Kızıltepe Belediyesi olarak DSİ, Organize Sanayi Bölgesi ve MARSU ile yaptığımız tüm görüşmeler neticesinde ilgili makamlar atık su konusunda bir kanalizasyon projesinin Avrupa Birliğine sunulmak üzere olduğunu belirterek, projenin kabulü ile bu sorunların önüne geçileceği söylenmektedir. Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikaların arıtma sistemi çalışmadığı için haklarında gerekli hukuki işlem başlatmış bulunmaktayız. Bu sürecin uzun olacağını göz önünden bulundurarak şimdiden halkımızın belediye temizlik çalışmalarına destek olmaları ve yapılan uyarıları dikkate almalarını rica ediyoruz.”  (Mehmet Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir