• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
İşçiler Yarış Atı Gibi Kullanıldı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber
Soma’da yaşanan maden faciasında 301 işça hayatını kaybetti. Olaydan sonra işletmeyle ilgili ortaya atılan iddialardan biri de taşeron sisteminin olduğu yönündeydi. İşçiler şirket işçisi gibi görünüyorlar ancak taşerona çalışıyorlardı.

Ayrıca, edinilen bazı bilgilere göre işçiler, bonus olarak adlandırılan ödülleri alabilmek için de yarıştırılıyorlardı. Çünkü birçok işçinin ya borcu vardı ya da aldığı para kendisine yetmiyordu. İşçiler çalışmak zorundaydı. Bu durumdan faydalanan şirket, üretimi arttırmak için bonus diye bir uygulama getirmişti.

Yani şirket daha fazla para kazanabilmek için işçinin zafiyetlerinden faydalanıyordu.

BONUS SİSTEMİYLE YARIŞTIRILMIŞLAR

Ocağa giren işçiler vardiya amirleri tarafından, bonus olarak adlandırılan ödüllerini yani ek ödemeleri alabilmek için çalışmaya zorlanıyorlarmış.

08.00- 16.00 saatlerindeki vardiyanın `Gündüz`, 16.00- 24.00 saatlerindeki vardiyanın `Paşa` ve gece 24.00- 08.00 saatleri arasındaki vardiyanın ise `Serseri vardiyası` olarak adlandırıldığı madende, işçilerin adeta yarış atı gibi kullanıldıkları tespit edildi.

Vardiya amirlerinin, hem kendileri, hem de işçilerin bonus alması için çalıştırdıkları öğrenildi. Her vardiya arasında yarış olduğu bunun da günlük kömür üretimini artırdığı çalışan işçilerce ifade edildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir