Tahıl ürünlerinde azalma olacak
Üretim miktarları, 2014 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıl ürünlerinde yüzde10,1 azalış, meyvelerde yüzde4,5 azalış, sebzelerde yüzde1,3 oranında artış gösterdi.
HABER MRK-Üretim miktarları, 2014 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıl ürünlerinde yüzde10,1 azalış, meyvelerde yüzde4,5 azalış, sebzelerde yüzde1,3 oranında artış gösterdi. Üretim miktarlarının 2014 yılında yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 33,7 milyon ton, sebzelerde 28,8 milyon ton ve meyvelerde 17,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde10,1 oranında azalarak yaklaşık 33,7 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde10,4 oranında azalarak yaklaşık 19,8 milyon ton, arpa üretiminin yüzde12,7 oranında azalarak 6,9 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde1,1 oranında azalarak 890 bin ton, dane mısır üretiminin yüzde6,8 oranında azalarak 5,5 milyon ton olması öngörüldü.
Baklagillerin önemli ürünlerinden nohudun yüzde11,1 oranında azalarak 450 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde1,3 oranında artarak 400 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise yüzde4,8 oranında artarak 4,1 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin yüzde6,6 oranında artış göstererek 1,6 milyon ton olması öngörüldü.
Tütün üretiminin yüzde 22,2 oranında azalarak 70 bin ton, kütlü pamuk üretiminin yüzde4,4 oranında artarak yaklaşık 2,4 milyon ton, şeker pancarı üretiminin yüzde2,3 oranında artarak 16,9 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Sebze ürünleri üretim miktarının 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde1,3 oranında artarak yaklaşık 28,8 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzeler yüzde3,7 oranında azalırken, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde2,7 oranında, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde1,9 oranında artış olacağı öngörüldü.
Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde2,4, hıyarda yüzde6,6 oranında artış olurken, sivri biberde yüzde3,4, dolmalık biberde yüzde8,5, kuru soğanda yüzde6,3 oranında azalış olacağı tahmin edildi.
Meyve ürünlerinin üretim miktarının 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde4,5 oranında azalarak 17,4 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada yüzde18,4, şeftalide yüzde 4,5, kirazda yüzde7,8, kayısıda yüzde 55,1 oranında azalış, muzda yüzde10,7, zeytinde yüzde16,3 oranında artış olacağı öngörüldü.
Turunçgil meyvelerinden mandalinanın yüzde 5,1 oranında artacağı, sert kabuklu meyvelerden fındığın yüzde 23,5, cevizin yüzde12,4 oranında azalacağı tahmin edildi.
Üzüm üretiminde yüzde4,0 ve incirde ise yüzde1,0 oranında artış olacağı öngörüldü.(İLKHA)