• DOLAR 34.446
  • EURO 36.302
  • ALTIN 2836.87
  • ...
Polen hastalıklarına karşı uzmanlardan önemli uyarılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Bitlis Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Hüseyin Güzel, bahar mevsiminde göz şikayetlerinin çoğu  polen rahatsızlığından kaynaklandığına dikkat çekti.

İlke Haber Ajansı vasıtasıyla vatandaşlara uyarılarda bulunan Güzel, hastalık zamanında tedavi edilmediğinde gözlerde kalıcı zararlar oluşturacağını söyledi.

Öncelikle bahar aylarında sık görülen hastalıkların başında alerjik kojektüvit geldiğini belirten Operatör Doktor Güzel, bugünlerde yoğun olarak polikliniklerine gelen hastaların çoğunun alerjik kojektüvit rahatsızlık nedeniyle geldiğini söyledi.

Güzel, özellikle rüzgârın savrulmasıyla ağaçlarda ve bitkilerde gerçekleşen polenlerin, yüzeye, vücuda burun ve göz kısmında bazı hastalarda astıma kadar götürebilecek alerjik hastalıkları meydana getirdiğini belirterek, “ Bizler göz hastalıklarıyla ilgilendiğimiz için bize gelen hastaların çoğu dışarı çıktığında gözlerinde sulama, kaşıntı, göz kapaklarında şişkinlik, kızartı şikâyetiyle karşımıza çıkıyor. Oluşabilecek enfeksiyon tehlikesine ve tedavi yöntemlerine dikkat çeken Güzel, “ Bu hastalarımızın genelinde baharın geçiş aylarında damlayla tedavi edilmesi gerekiyor. Asla gözü uzun süre kaşımaması gerekiyor. Çünkü bunun sonuncunda meydana gelen bazı astikma değerinde artmalar, enfeksiyon ve göz arkasında sinir tabakaları gibi zarar verme riskleri vardır. ” Dedi.

“Hastalık, 0-5 yaşlarından itibaren başlıyor”
Bu durumda hastaların gözlerini kaşımamaları tavsiyesinde bulunan, Güzel,  “Yeri geldiğinde de hastaları rahatlatıcı damlaları kullandırıyoruz. Tabi burada hastanın neye karşı alerjisi olduğunu burada kestiremiyoruz. İleri düzeydeki hastanelerde alerji testleri yapılıyor. Alerji testleri yapıldıktan sonra,  mümkünse bundan uzak durulması gerekiyor. Aslında bunun tedavisi budur. Bizim buradaki hastalara önerdiğimiz rahatlatıcı damlalar. Bu süreci iyi geçirmeleri için.” İfadesinde bulundu.

Alerjinin sadece bir çeşidinin değil, birçok çeşitten oluştuğunu kaydeden Güzel, bunu en çok üzerinde durulanında bahar aylarında 05-15 yaş arasındaki çocuk ve gençlerde oluşan vernal kojektüvit olduğunu belirtti.

Bazen mevsimsel olarak bahar aylarında görülen alerjilerle beraber, özellikle erkek çocuklarında küçük yaşlarında başlamakla beraber çok kronik agresif seyreden bazı hastalıklar var olduğuna dikkat çeken Güzel daha sonra şu bilgilendirmede bulundu: “Vernal kojektüvit dediğimiz bu hastalık bahar aylarında daha da şiddetleniyor. Bu hastalar genellikle yıl boyunca alerjiden şikayet ederler. Özellikle bu aylarda bu hastalar daha iyi dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü gözlerinde enfeksiyonla beraber, ileri düzeyde astikma ve görme düzeyinde azalmayla hasta karşımıza çıkabiliyor. Bu hastalarında tedavilerinin yapılması gerekiyor. Kontrollerini aksatmamaları gerekiyor.”

Bu hastalıklarda yaş sınırlanması olmadığının altını çizen Güzel, genellikle gençlerde görüldüğü gibi, her yaşta insanların karşılaşabileceği hastalıklar olduğunu kaydederek, “Genelde genç insanlarda çok daha fazla karşımıza çıkıyor. Özellikle çocuğun kendisini ifade edebileceği 05 yaşından başlayıp 50-60 yaşlarına kadar alerji karşımıza çıkabiliyor. Ama bahsettiğimiz vernal kojektüvit 05-15 yaşlarına kadar devam edebiliyor. Biraz daha agresif seyrettiği için biz buna daha çok önem veriyoruz. Bunun kontrollerinin daha dikkatli yapılması gerekiyor. Diğer alerjilerde herhangi bir yaşta karşımıza çıkabiliyor.” Uyarısında bulundu.

“Hastalık, hastanın sosyal yaşamını etkiliyor”
Güzel, bu hastalıkların hem hastanın sosyal hayatını hem de görme düzeyinin etkileyebileceğin işaret ederek, “Özellikle hastalar, sosyal bir ortamda dururken sürekli gözlerinde yaşarma, elerini gözlerine götürme şeklinde şikâyetleri olur. Hastada bu olunca belir bir zamanda sonra hastanın sosyal hayatında bu etkili olmaya başlıyor. Ama vernal kojektüvitler hastanın görme düzeyi anatomik düzeyinde de ciddi değişikliklere neden olabiliyor. İleri düzeyde astikmatisma, keratokonusla beraber hasta gözünü steril temiz olmadığı için, oraya buraya dokunduktan sonra elini gözüne götürdüğünden sonra enfeksiyon karşımıza çıkabiliyor. O yüzden tedavi olması gerekiyor. Çok ilerlemeden tedavi olunsa hasta memnun kalabiliyor.” İfadelerini kullandı.

“Tedavi edilmezse gözde ciddi görme sorunları oluşturur”
Alerjik kojektüvitte bulaşıcı olmadığını ifade eden Güzel, “Ama şöyle bir durum söz konusu; ailesinde alerji olan insanların diğer aile bireylerinde de alerjiye yatkın olma riski daha yüksektir. Ebeveynler bunu biliyor. Geldiklerinde işte hocam ablası da böyleydi diyorlar.” Şeklinde konuştu.

Son olarak hastalığın ihmale gelmediği uyarısında bulunan Güzel, “Mevsimsel alerjik kojektüvitte enfeksiyon kapma riski olduğundan dolayı hastaların bu durumu ihmal etmemeleri gerekiyor.  Bizler genellikle bahar aylarında bu hastalarımızı belirli aralıklarla kontrol altında tutuyoruz. Mutlak surette bu rahatsızlığı bulunan hastalar doktorlarına başvurmalıdırlar. Aksi taktirde ileride görme düzeylerini engelleyerek gözlerinde ciddi manada hasarlar meydana getirebiliyor.” Şeklinde polenlerin göz hastalıkları üzerindeki etkisini anlattı. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir