Türkiye`de Bir İlk `Sürü Yönetimi` Belgesi Aldılar
Türkiye`nin ilk çobanlık eğitimini tamamlayan 23 çoban sertifika aldı. Sertifikalı çobanlar çalıştıkları yerde sigortalı yapılacak, çobanları işe alanlara da 5 bin lira hibe verilecek.
BİNGÖL-Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İŞKUR tarafından düzenlenen “Sürü Yönetimi” kursunda başarı gösteren çobanlar, düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.
Bingöl’de Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İŞKUR işbirliğiyle açılan "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi kapsamında düzenlenen “Sürü Yönetimi” kursu tamamlandı.
Eğitimlerin ardından sertifika almaya hak kazanan 23 çoban için, Bingöl Et Kombinası’nda tören düzenlendi.
Kursa katılan 23 çobana, 15 gün boyunca yaklaşık 120 saatlik pratik ve teorik eğitim verildi. Çobanlar, küçükbaş hayvanlarda sürü yönetimi, besleme, bakım, doğumda yavru bakımı, hayvan ıslahı ve hayvan sağlığını koruma konularını içen dersler gördü. Eğitim süresi boyunca sigortaları İŞKUR tarafından ödenen çoban adayları, günde 20 TL de yevmiye aldı.
Sertifika töreninde konuşan, projenin fikir mimarı olan Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği (BDKKYB) Başkanı Ali Kaysadu, projenin kendi önerileri doğrultusunda Kalkınma Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirildiğini belirterek, projenin tüm Türkiye’ye yayılmasından memnun olduklarını söyledi.
Artık profesyonel sürü yöneticisi yetiştirileceğini belirten Kaysadu, “Halk arasında çobanlık olarak bilinen mesleği sertifikalı hale getirmiş oluyoruz. Bu sayede çobanlarımız bir takım özlük haklarına da kavuşmuş olacak. İnşallah Bingöl’deki bütün sürü yöneticilerinin hepsini sertifikalı hale getireceğiz" diye konuştu.
Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Hüsamettin Döner de, Bingöl’ün küçükbaş hayvan potansiyeline sahip olduğunu belirterek “Bu nedenle sürü yönetimi yapacak olan elemanların daha nitelikli hale gelmeleri hedeflenmiştir. İlimiz en önemli geçim kaynaklarından biri olan küçükbaş yetiştiriciliği sorunlarının başında da, çoban sıkıntısı gelmektedir. Umarım bu proje ile yetişecek elemanlar sayesinde bu sorunda çözülür” ifadelerini kullandı.
Sertifika törenine, İŞKUR İl Müdürü Fesih Güler, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Ömer Öztürk, İdari ve Mali İşler Şube Müdürü Ali Beçene ile `Sürü Yönetimi` eğitimine katılan kursiyerler katıldı. (Nihat Kanat-İLKHA)