• DOLAR 34.284
  • EURO 37.509
  • ALTIN 2917.245
  • ...
Çocuk felci destek aşılama 2. turu başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van’ında aralarında bulunduğu 4 ilde eş zamanlı 21-27 Mayıs tarihleri arasında 2. tur çocuk felci destek aşılama çalışmaları yapılacak. Çocuk felci destek aşılama çalışmalarının 1. turu 07-13 Nisan 2014 tarihinde yapılmış ve yüzde 90.06 oranında başarı elde edilmişti.  

                   

 “Çocuk felci başlatılan yoğun aşılama kampanyaları sonucunda ciddi bir şekilde azalmıştır”

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada çocuk felci poliomyelit virüsünün meydana getirdiği ve felçle (paralitik poliomyelit) zaman zaman da ölüm ile sonuçlanabilen bir hastalık olduğunu belirterek, “Bir zamanlar tüm dünyada görülebilen çocuk felci, bu hastalığın dünyadan yok edilmesi için başlatılan yoğun aşılama kampanyaları sonucunda ciddi bir şekilde azalmıştır. Polio Eradikasyon Programı kapsamında ülkemizde 1989 yılından itibaren yürütülen çalışmalar başarıya ulaşmış ve 1998 yılındaki son vakadan bu yana yeni vaka tespit edilmemiştir. Ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesindeki 51 ülke ile birlikte 2002’de poliodan arındırılmış bölge olarak sertifikalandırılmıştır. Ancak dünyada halen poliovirüs dolaşımının devam ettiği bölgeler mevcuttur. Bu durum, vahşi poliovirüs dünyadan tamamen yok edilene kadar aşılama çalışmalarının devam etmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.” denildi.

“Çocuk Felci Destek Aşılama 1. turunda yüzde 90.06 oranında başarıya ulaşılmıştır”

21-27 Mayıs 2014 tarihleri arasında 2.tur Çocuk Felci Destek Aşılama çalışmaları yapılacağını belirten Halk Sağlığı Müdürlüğü, “Çocuk felci virüsü sadece insanlarda bulunur ve kişiden kişiye, bu virüsü taşıyan kişilerin dışkıları ile kirlenmiş yiyecekler ve suyolu ile ve daha nadiren solunum yolu ile bulaşmaktadır. Ilıman iklimlerde polio virüs enfeksiyonu yaz aylarında artar. Poliovirüsü çok büyük bir hızla yayılan bir virüstür. Hasta kişiyle aynı evde kalan çocuklara yayılma oranı yüzde 100, erişkinlere bulaşma oranı yüzde 90’ın üzerindedir. Polio Eradikasyon Programı’nda amaç vahşi polio virüsünün yok edilmesidir. 1988 yılında başlatılan programın temel stratejilerinden biri de destek aşılama çalışmalarıdır. Çocuk Felci Destek Aşılama kampanyasının 1.Turu 07-13Nisan 2014 tarihinde yapılmış olup, yüzde 90.06 oranında başarıya ulaşılmıştır. İlimizin de içinde bulunduğu 4 İlde (Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye) eş zamanlı 21-27 Mayıs 2014 tarihleri arasında 2.tur Çocuk Felci Destek Aşılama çalışmaları yapılacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Çocuk Felci Aşı Günlerinde rutin hizmetler çerçevesinde önerilen aşı takvimine ek olarak kapı kapı dolaşılarak çocukların aşılarını yapılacağını açıklayan Halk Sağlığı Müdürlüğü,

 “Dünya Sağlık Örgütü’nün ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’nın görüşleri doğrultusunda ilimizde aileler, rutin hizmetler çerçevesinde önerilen aşı takvimine ek olarak kapı kapı dolaşılarak uygulanacak olan Çocuk Felci Aşı Günlerinde çocuklarının aşılarını mutlaka yaptırmalı ve bu konuda sağlık personeline yardımcı olmalarını bekler tüm çocuklarımızın polio virüsünden arındırılmış bir dünyada yaşamaları ümidiyle, Sağlık ve esenlikler dilerim.” denildi. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

                                                                                                                                               

Bu haberler de ilginizi çekebilir