Yaz sıcağında ferahlatan içecek: Meyan Şerbeti
Havaların ısınmasıyla birlikte tezgâhlardaki yerini alan "Meyan Şerbeti" (Ava Susê), içerdiği doğal minerallerle başta safra kesesi olmak üzere mide ve bağırsaklara çok iyi geliyor.
MARDİN - Doğu ve Güneydoğu’nun birçok ilinde yaz mevsimi ile birlikte tüketilen içeceklerin başında gelen meyan şerbeti, doğallığı ve ferahlatıcı özelliğinin yanı sıra, başta safra kesesi, mide ve bağırsaklar olmak üzere, böbreklerin temizlenmesine büyük katkı sağladığı biliniyor.
Beyin hücrelerini genç tutuyor
Ayrıca, Ramazan orucunda iftar sofralarının vazgeçilmezi olan meyan şerbeti, çok eski tarihlere dayanıyor. 2004 yılında ABD'de yapılan bir araştırmada ise beyin hücrelerini genç tuttuğu belirlenen Meyan Şerbeti, yöre halkı tarafından asitli ve şekerli içeceklerin yerine tercih ediliyor.
“Meyan şerbeti her derde devadır”
Mardin merkez Artuklu ilçesi 1. Cadde üzerinde 30 yıldır Meyan Şerbeti sattığını dile getiren Veysi Özcan, Meyan şerbetinin böbreğe, mideye ve bağırsağa iyi geldiğini söyledi. Meyan şerbetinin her derde deva olduğuna dikkat çeken Özcan, özellikle Ramazan ayında uzun kuyrukların oluştuğunu söyledi.
Meyan şerbetinin faydaları
İştahı açar. Nefes darlığı, astım ve bronşite iyi gelir. Mide rahatsızlıklarına (gastrit, mide ülseri) faydalıdır. Böbrek kumu ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Mide yanması ve ekşimesine çok fayda verir. İdrar yollarını açar. Boğaz ağrılarını keser. Balgam söktürücüdür. Meyan şerbeti Ilık olarak gargara yapılıp içildiğinde ağız kokusu ve diş eti rahatsızlıklarına faydalıdır. Çok içilmesi halinde tansiyonu arttırabilir. Vücuda enerji verir.
Meyan şerbetinin hazırlanışı
Ufalanmış meyan kökü, bir yemek kaşığı, bir surahi musluk suyuna bırakılır (süzgeçli olmasında fayda var). Suya katılan meyan kökünün hepsinin ıslanması sağlanır. Birkaç saat bekletilir. Şerbetin tadı hafif şekerlidir. Kıvam koyu olursa su veya buz ilave edilebilir. Şekerli olmasına karşın şeker oranı sıfırdır. (M. Salih Keskin – İLKHA)