• DOLAR 34.275
  • EURO 37.636
  • ALTIN 2916.16
  • ...
"Türkiye iş güvenliğinde AB normlarının altında"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Soma’daki maden faciasıyla ortaya çıkan iş güvenliği tartışmalarını değerlendirdi. Türkiye’nin iş güvenliğinde Avrupa Birliği ülkeleri normlarının çok altında olduğunu kaydeden Bozbey, bir an önce etkin ve kalıcı yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, gazetecilerin Soma’da meydana gelen ve 301 işçinin hayatına neden olan maden faciasına ilişkin sorularını yanıtladı. Öncelikle olarak bu konudaki üzüntülerini ifade eden Bozbey, Türkiye’nin iş güvenliğinde ceza uygulamayan ülkelerin başında geldiğini söyledi.

Etkin ve kalıcı düzenlemelerin şart olduğunu kaydeden Bozbey şöyle dedi: “Acımız çok büyük, yüreğimiz yanıyor, sözlerimiz dağlandı söyleyecek bir şey de yok ama bunların unutulmaması gerekiyor. Bunların mutlak suretle sorumluların da cezalandırılması gerekiyor. Çünkü Türkiye maalesef cezalandırma yapmayan ülkelerin başında geliyor. Avrupa’da özellikle bu tür cezaların ne denli fazla olduğunu, güçlü olduğunu biliyoruz. Ama bunun yanında alınan önlemlerin de sürekli olarak periyodik olarak takip edildiğini de biliyoruz. Özellikle de cezaların da uymayanlar açısından yüksek olduğunu da biliyoruz. Ama ülkemizde maalesef tedbirsizliğin, önlem alınmayışının, dikkatsizliğin, ‘İnsanımıza bir şey olmaz’ varsayımının getirdiği sonuçlar maalesef sadece canların kaybolmasına neden olmuyor, kalan ailelerin de yıllarca acı çekmesine babasız anasız kalan yetim çocukların olmasına neden oluyor. Onun için toplum olarak bundan sonra mutlak suretle insanı dikkate almayanlar için ‘Önce insan’ demeyenler için bu bir ders olmalı. İnanıyoruz ki, bundan sonra başka bir sayfa açılır ve Türkiye’de bu tür kazalar değil hiçbir iş kazasının olmadığı bir dönem olur.”

Bozbey, iş kazalarıyla ilgili ölçümler bulunmadığına dikkat çekerek, bunun da önümüzdeki süreçte gündeme getirilmesini istedi. Başkan Bozbey, “Halen daha ülkemizde iş kazalarıyla ilgili bir ölçüm yok ya da iş yerinden kaynaklı rahatsızlıklarla, hastalıklarla ilgili bir ölçüm yok. Bilinmiyor, takip edilmiyor ama ne hazindir ki sadece bu tür olaylardan değil çalışma ortamından kaynaklı birçok hastalığın da olduğunu biliyoruz. Bunların da mutlak suretle gündeme gelmesi gerekiyor.” dedi.

Bir gazetecinin “Denetimler yerel yönetimlere devredilmeli mi?” şeklindeki sorusunu da yanıtlayan Bozbey öncelikli olarak bu konudaki kaosun bitirilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “ Yerele verilecekse yerel yapmalı genele verilecekse genel yapmalı. Ama bizim yasalarımızda öyle karışıklıklar mevcut ki, yani bir konuya bakıyorsun yerel de karışıyor genel de karışıyor. Yerel genele genel yerele atıyor. Bunların netleşmesi lazım. Eğer yerele verilecekse bu görev, yerel bu işi fevkalade iyi yapar diye düşünüyorum. Etkin önlemleri aldırır, aldırmak zorunda. Yoksa can kaybı yaşandıktan sonra ‘Tüh’ demenin hiçbir anlamı yok. Bugün Avrupa’ya çıktığınızda ilerlemiş toplumlara gittiğinizde orada görmüş olduğunuz güvenlik önlemlerini gördüğünüzde inanın ‘Niye bizde yok?’ diyorsunuz. ‘Bizim insanımız insan değil mi?’diyorsunuz. Bunları almak zorundasınız yapmak zorundasınız.”  (Zeki Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir