`Sağlıklı bir planlama yapılamazsa Bingöl yaşanmaz hale gelecektir`
Sosyal, Kültürel Ve Ekonomik Kalkınma Derneği(BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, Bingöl`de yanlış bir şehirleşme planı yapıldığı için şehirden ziyade büyük bir köy görünümlü, kent işlevi olmayan bir Bingöl`ü ortaya çıkardığına dikkat çekti.
BİNGÖL-Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, “ Bingöl de yanlış bir şehirleşme planı yapıldığını iddia etti.
Göreve gelen belediye başkanlarının kendi 5 yılık görev süresini düşündüğü vurgusunda bulunan Bin Der Başkanı Karasu, şehrin geleceğinden çok şahısların isteklerinin ön planda tutulduğunu söyledi.
“Bingöl İli plansız bir kenttir”
Bingöl’ün yanlış bir şehirleşme planına değinen Karasu, “ Düzağaç’ından Kültür Mahallesine, Mirzan Mahallesinden Yeşilyurt Mahallesine ve diğerlerine kadar plansız bir kenttir. Bu plansızlığın birinci sebebi bugüne kadar şehir yönetiminde söz sahibi olanların şehir planlamasını rasyonel bir biçimde, şehir coğrafyasını uzun vadeli planlama ölçülerine göre planlamamış olmalarıdır.”dedi.
“Gelen belediye başkanları kendi 5 yılık görev süresini düşünmüş”
“Belediye Başkanları kendi 5 yılık görev süresini düşünmüş, günübirlik çalışmalar yürütmüş, şehrin geleceğinden çok şahısların isteklerini ön planda tutmuştur.” diyen Karasu, “ Bu anlayış ve yaklaşım devasa sorunu olan, şehirden ziyade büyük bir köy görünümlü, kent işlevi olmayan bir Bingöl’ü ortaya çıkarmıştır. Bingöl coğrafyası bu tabloya neden gösterilemez, doğru planlama ile bu coğrafya çok fonksiyonel hale getirilebilirdi. Bugüne kadar şehir coğrafyası çok hor kullanıldı. Bu kullanma mantığı sorunları artırdı. Kira ücretlerinden kaldırımlara, yeşil alan eksikliğinden ulaşıma, araç park eksikliğinden sosyal yaşam alanlarının azlığına vb. şehir yaşantısını alabildiğince zorlaştırdı.”ifadelerine yer verdi.
“Kimin hangi yanlışı yaptığını toplum sorgulamaya devam edecektir”
Karasu sözlerini şöyle sürdürdü: “Şehri dengeli bir biçimde dağıtamadık, çok dar bir alana sıkıştırdık, yeni şehir merkezleri oluşturamadık, bütün yükü küçük ölçekli şehir merkezinin sırtına yükledik. Şehrin önünü yanlış planlamalar ve kişisel hesaplamalarımız, geleceği görememe eksikliğimiz, duyarsızlığımız nedeniyle kapattık. İnönü Mahallesi bunun son örneğidir, iç içe girmiş ve yükseklikten başka hiçbir marifeti olmayan TOKİ Konutları bittiğinde Bingöl şehir merkezine 10 bin -15 bin yeni nüfus baskı oluşturacaktır. Olan oldu, kimin hangi yanlışı yaptığını toplum sorguluyor, sorgulamaya devam edecektir.”
“Sağlıklı bir planlama yapılamazsa şehir merkezi yaşanmaz hale gelecektir”
Şehrin yeniden planlanması gerektiğini belirten Karasu son olarak, “Bundan sonrasını düşünmeliyiz. Bingöl yeniden planlanmalıdır, bu planlamada ön görülen bütün çalışmalar şehir merkezinin yükünü hafifletmeye yönelik olmalıdır. Şehir merkezi üzerinde baskı oluşturan kurumları şehir dışına çıkarmak, baskıyı artırıcı kurumlara şehir merkezinde yer vermemek gerekiyor. Eğer sağlıklı bir planlama yapılamazsa şehir merkezi yaşanmaz hale gelecektir. Hükümet Konağı’nın dışarıya çıkarılması olumludur. Sağlık İl Müdürlüğü’nün merkeze alınması hatadır. Belediye Hizmet Binası için şehir merkezinin düşünülüyor olması yanlıştır. Belediye Hizmet Binası mahallenin ortasında olmamalı, bu doğrudur. Belediye Hizmet Binasını mahallenin kenarına, Bingöl Lisesi’ne bakan tarafına kurmak daha doğru olabilir. Tugay arazisinin bir bölümünü Belediye Hizmet Binasına tahsis etmek şehrin önünü kapatır, yükünü artırır, İnönü Mahallesinde yapılan hataya yol açar.” ifadelerine yer verdi. (Nihat Kanat-İLKHA)