• DOLAR 35.457
  • EURO 36.272
  • ALTIN 3060.84
  • ...
Guardian: Türkiye`nin çağı geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan bir yorumda, "Ortadoğu`yu Avrupa`ya bağlayan stratejik bir güç olarak Türkiye`nin çağı geilyor. Bu Ankara`nın dış politikada bağımsızlık ilanıdır. Ortadoğu bundan böyle asla aynı olmayacak" denildi.

Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan gerilim dış basında yankı bulmaya devam ediyor.

Guardian`da yazan Michigan State University`den uluslararası ilişkiler profesörü Muhammed Eyub, Türkiye`nin bölgesel bir güç olarak ortaya çıkmasıyla Ortadoğu`nun artık eskisi gibi olmayacağını belirtiyor.

Yazar şunları yazdı: "Türkiye`nin İsrail Büyükelçisi`ni sınır dışı etmesi, diplomatik ilişkilerini asgari seviyeye indirmesi ve Erdoğan`ın tavrını giderek sertleştirmesi, Türkiye-İsrail ilişkilerinde gelip-geçici bir sorun değil. Bunlar, Türkiye`nin İsrail`in özür ve tazminat konusunda ayak sürümesinden artık usandığının işareti.

Obama yönetimi, Türkiye ile İsrail arasındaki sürtüşmenin Amerika`nın stratejik çıkarlarına zarar verebileceğinden endişe etmesine karşın, iç siyasi nedenlerle İsrail üzerinde baskı kuramadı. Washington, bu tavrıyla NATO`nun çok önemli bir üyesi olan Türkiye`yi yabancılaştırabilir.

`İSRAİL ARTIK RAKİPSİZ DEĞİL`

"Bölgede şu anda yaşananların, Ortadoğu`nun geleceğinde önemli etkileri olacak. Bu, İsrail`in Doğu Akdeniz`deki hakimiyetinin rakipsiz olmadığını gösteriyor. Erdoğan, Türk donanmasının bölgede artık daha aktif bir rol oynayacağını söylüyor. İsrail`in uluslararası hukuka meydan okuması ve özellikle işgal topraklarına yönelik politikaları uluslararası forumlarda bundan böyle ciddi sınavlarla karşılaşacak.

Bölgedeki demokratik ayaklanmalar sonrasında, Türkiye`nin pozisyonu, Filistin ve İsrail işgali konusundaki ana akım Arap görüşüne daha da yakınlaşacak. Bu durum, Türkiye`nin Arap dünyasındaki konumunu güçlendirecek ve Filistin konusunda daha aktif bir rol üstlenmeleri için Arap hükümetleri üzerindeki baskıyı artıracak. Demokratik geçiş sürecindeki ülkelerde İsrail`e karşı daha sert bir tutum izlenmesi isteniyor. Türkiye örneği ardından Mısır ve Ürdün`ün elçilerini çekebileceğinden söz ediliyor.

Yazar şöyle devam ediyor: "Türk demokrasisi güçlenmeseydi, Türkiye şimdiki pozisyonuna gelemezdi. Şimdi hükümet askerin müdahale korkusu olmadan politika yürütebiliyor. Birkaç yıl önce İsrail`e karşı sert tavır alınması düşünülemezdi bile.

Şu anda bölgede tanık olduklarımız, Ortadoğu`yu Avrupa`ya bağlayan stratejik bir güç olarak Türkiye`nin çağının gelişine işaret ediyor. Bu Ankara`nın dış politikada bağımsızlık ilanıdır. Ortadoğu bundan böyle asla aynı olmayacak."

Prof. Muhammed Eyub, ABD’nin Orta Doğu politikasında önemli bir değişikliğe gitmesi gerektiğini belirterek yazısını şöyle noktalıyor: "Washington, Ankara`yı hafife almamalı`"Eğer Amerika, Orta Doğu`daki stratejik çıkarlarını muhafaza etmek istiyorsa, İsrail-Filistin meselesine hızlı ve adil bir çözüm bulunmalıdır. Washington, İsrail`e koşulsuz destek politikasını yeniden değerlendirmeli ve tarafsız bir siyaset izlemeli. Buna Birleşmiş Milletler Genel Kurulu`ndaki Filistin tasarısı da dahildir. Her şeyden önemlisi Amerika bölgede yükselen üstün bir güç ve Batı`yla Müslümanlar arasındaki köprü olarak Türkiye`nin stratejik önemini hafife almamalı."

Kaynak: BBC Türkçe

Bu haberler de ilginizi çekebilir