Gazetecilerin cevap aradığı sorular
Soma'daki facianın dördüncü gününe girilmesine rağmen kamuoyunun hala cevap aradığı birçok soru var.
MANİSA - Manisa’nın Soma ilçesindeki facianın ardından geride bırakılan 71 saate rağmen kamuoyunun cevap aradığı onlarca soru var. Bugün sabah saatlerinde ilk kez kameraların karşısına çıkan Soma Holding’in yöneticileri gazetecilerin sorduğu çoğu soruya ikna edici cevaplar veremedi.
Oldukça gergin geçen basın toplantısında gazetecilerin sorduğu sorulara benzer cevaplar verilince aynı sorular tekrar tekrar soruldu.
İşte sorular ve verilen yanıtlar...
Trafo mu patladı, yoksa kızışma mı oldu?
Günlerdir faciaya sebep olan etken trafo patlaması olarak biliniyordu. Fakat şirket yetkilileri iddiayı yalanladı. Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, kazanın trafo ile alakasının olmadığını söyledi. Doğru şöyle devam etti: “Kaza 140 kotunda meydana gelmiş bir kaza. Burada tespit edilemeyen bir kızışma meydana geldi. Ocakta aşırı bir hava akımı olduğu için kızışma sonrası bir göçme meydana gelmiş. Bu göçükte düşen korlar aşırı hızlı hava akımı ile büyük bir yangına yol açtı. Trafoda yangın çıkması gibi bir durum söz konusu değil. Trafolarımız sağlam bir şekilde duruyor. Zaten trafoyla kazanın meydana geldiği yer arasında 400 metre var. Biz kazanın tam olarak nasıl kaynaklandığını bilmiyoruz araştırmalarımızı sürdürüyoruz.”
Madende yaşam odası var mıydı?
Madende yaşam odasının olup olmadığı varsa kaç tane olduğu sorusu üzerine şirket yetkilileri, “Madende 1 tane yaşam odası bulunuyordu. Bu oda 500 işçi kapasiteliydi. Biz bu işletmeyi aldığımızda bu odayı kurduk. İşçilerimizin en yoğun çalıştığı yere bu alanı oluşturduk. Ancak kurduğumuz alanda çalışmalar bitince o odayı sökerek farklı bir yere kurma çalışmalarımız sürüyordu. O yüzden madenimizde yaşam odası yoktu. Kanunen de yaşam odası yapma zorunluluğu yok.” Şeklinde cevapladı.
Öte yandan, toplantı sırasında yaşam bölgeleri olduğu belirtilen bazı fotoğraflar paylaşıldı. Fakat fotoğrafların eski yaşam bölgelerine ait olduğu öğrenildi. Dolayısıyla kaza sırasında yaşam bölgeleri var mıydı? Yok muydu? Soruları hala akıllardaki yerini koruyor.
Hayatını kaybedenlerin yanarak can verdiği iddiası
Yetkililer, Facia bölgesinde ölenlerin yanarak can verdiği iddiasına ise, “Yangın sonrasında gazın çalışanlara 5 dakika gibi kısa bir sürede ulaştığını tahmin ediyoruz. Oksijen maskeleri alanlarda mevcut. Yoğun dumandan kaynaklı işçilerin görüş mesafesi 1 metreye düştü. Yangın açık alev değil o yüzden yanarak can verme gibi bir durum söz konusu değil.” Şeklinde cevapladı.
Üç günlük yas ilan edildi, vicdanınız rahat mı?
Toplantı sırasında şirket yöneticilerine sorulan en can alıcı sorulardan biri de ‘Vicdanınız rahat mı?’ sorusu idi. Yetkililer ise, ‘Vicdanımız son derece kötü’ ifadesi cevap verdi. Fakat istifa edip etmeyecekleri sorusuna ise net cevap verilmedi.
15 yaşında işçi çalıştırıldı iddiası
Maden ocağında 15 yaşında işçi çalıştırıldığı iddialarına ise yetkililer şu cevabı verdi: “Hiçbir şekilde kayıt dışı veya yasada öngörülen yaş sınırının altında çalışanımız bulunmadığını, tüm çalışanlarımızın bordromuzda ve gerçek ücretleriyle istihdam edildiğini, tamamının sendikalı olduğunu devam eden iddialara karşın altını çizerek belirtmek isteriz. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'de taşeron çalışma sistemi uygulanmamaktadır.”
Öte yandan maden bölgesindeki bekleyiş devam ederken, çıkartılması beklenen 18 işçi ile ilgili henüz bir gelişme yaşanmadı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın ilerleyen saatlerde son gelişmelerle ilgili gazetecilere bilgi vermesi bekleniyor. (Veysi Siyah - İLKHA)