• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Türkiye`de 5 kişiden biri hipertansiyon
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - 17 Mayıs ‘Dünya Hipertansiyon Günü’ olması nedeni ile Mersin Halk Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik yazılı bir açıklama yaptı. 

Kanın damar duvarına yaptığı basınç olarak tanımlanan hipertansiyonun (yüksek tansiyon), küresel bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Dr. Kemik; “Dünyada her 3 kişiden birinin ölümünün hipertansiyon ile ilişkili olduğunu söyledi. Dr. Kemik; kalp ve damar hastalıklarından ise dünyada her yıl 17 milyon kişinin öldüğünü açıkladı. 

Dr. Kemik, Bakanlığın yaptığı çalışmalar hakkında ise şu teknik verileri paylaştı: “2011 yılında 15 yaşından büyük kişilerle yapmış olduğu Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri saha çalışması verilerine göre ülkemizde her 5 kişiden biri (yüzde 23) hipertansiyon  hastasıdır. Çalışmada tansiyon ölçümü ile ilk kez hipertansiyon teşhisi konan, daha önce hipertansif (yüksek tansiyonlu) olduğunu bilmeyenlerin oranı yüzde 8,8’dir.” 

Hipertansiyon hastalığının tedavisinde ilacın tek başına yeterli olmadığına dikkat çeken Dr. Kemik, başarılı bir sonuç için mutlaka sağlıklı yaşam davranışlarının geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Dr. Kemik, sağlıklı davranışları ise şöyle sıraladı: “Sağlıklı beslenmeli, fazla kilolu/obez ise kilo vermeli, fiziksel aktiviteleri düzenli yapmalı, tuz kullanımını azaltmalı, düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermeli, ilaçlarını önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanmalı, kan basıncı düzenli izlemeli/izlenmesini sağlamalıdır.”

(Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir