• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Urfa`daki turizm için herkese görev düşüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA-  Her gün tarihi mekânların daha fazla ortaya çıktığı Şanlıurfa iline gelen turist sayısı giderek artıyor. Özellikle son zamanlarda ortaya çıkarılan ve 12 bin yıl öncesine ait olduğu söylenen Göbeklitepe Tapınağının ortaya çıkarılması ise binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğruyor. 

Tarihi mekânların çok sayıda turist alması birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı`na konuşan Şanlıurfa Rehberler Odası (ŞURO) Başkanı Mehmet Kamil Türkmen Şanlıurfa`daki turizm potansiyelinin daha iyi duruma gelmesi için herkese görev düştüğünü belirterek, tarihi mekanlardaki düzensizliğin ortadan kaldırılması için alan yönetiminin şart olduğuna dikkat çekti. 

İşte o röportaj;

Kültürel tarihi dokunun ortaya çıkarılması için herkese görev düşüyor
Sizce Şanlıurfa`daki tarihi yerlerin turizme kazandırılması yeterli midir

Türkmen: Şimdi bildiğiniz üzere daha önceden maalesef bu kültür bilinci, turizm bilinci pek yoktu. Geriye dönüp 20 yıl öncesine baktığımız zaman iyi bir mesafe ama yeterli değil. Kendi değerlerimizi kültürel tarihi dokusunu ortaya çıkartmalı, Urfa turizmine kazandırmalıyız. Kayıtlarımızda var tescilli yapılarımız var. Hem belediye, valilik, şurkav, özel şahıslar mutlak surette bu tescilli yapıları eski haline getirmelidir. Bu konudaki çalışmalar yeterli mi diyeceksiniz değil ama çalışmaları umut verici. Özellikle Şanlıurfa geçtiğimiz sene Turizm Bakanlığı`ndan çok ciddi bir bütçe aldı. Bu gün arkeoloji müzesi, arkeolog park, harran kazıları, harran ören yeri surların yapılması,  kümbet evlerin yeniden ayağa kaldırılması bunlar çok ciddi çalışmalar. Ama bunu yaparken işin içine insanları katmadığın zaman bir şeyler olmaz insanlarımızın bilinçlenmesi gerekiyor ama maalesef bu konuda sıkıntılar var.
Turistlerden ücret alınıyorsa mutlaka hizmet de verilmeli. 

Peki Başkanım ziyarete gelen birçok turist tarihi yerlerin bakımsızlığından ve ücret alınmasından şikayetçi. Ücret alındığı halde neden hizmet konusunda sıkıntı var?

Türkmen: Ören yerlerinde ücret alınması Türkiye`nin her yerinde var ama bir ücret alınırken önce hizmet verilmesi de esasstır . Ben de bu konuda ki kamuoyunun tepkisine katılıyorum. Gerek Harran`da gerekse Göbeklitepe`de eğer bir ücret alıyorsanız mutlak surette bir hizmet vermeniz gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Müzeler Genel Müdürlüğü ziyaret ören yerleri için 1 yıl öncesinden program ve alınacak ücreti belirler. Bizler sivil toplum örgütleri, rehberler yani bu işin içerisinde olan insanlar diyoruz ki mutlaka para alınsın ama para alınacaksa buna hizmet sunulsun. Daha önce çocuklar para topluyordu şu anda biz bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Çocukların ören yeri girişlerinde turistik el yapımı bir şeyler satmasına müsaade ettik. Para kazansınlar ama turistleri rahatsız etmesinler. 

Eksikler var ama var olanları da korumak hepimizin görevi
Özellikle tarihi yerlere giden güzergâhlarda yol gösteren tabelaların eksikliğinden şikâyet ediliyor. Ayrıca tarihi yerlerde bir rehber olması gerekiyor mu?

Türkmen: Şimdi rehberin olmaması çok doğal ama bir tabela eksikliği derseniz ona katılırım mesela Göbeklitepe girişinde sağ olsun geçtiğimiz yıl kaymakamlarımızın açılışlarıyla Göbeklitepe Yolu asfaltlandı bildiğiniz gibi ama ana yolda büyük levha olması gerekir. Saha çalışmalarında eksiklikler vardı tespit ettik sağ olsun valiliğimiz, kaymakamlarımız ilgili yerlere tabelaları koydular ama tabelaları korumak da bizim görevimiz. Siz de yolda görüyorsunuz bende görüyorum tabelalar adeta kurşun deliğinden süzgeç gibi olmuş. İnsanlarımız oranın kıymetini bilmiyor tahrip ediyor. Turistik yerlere gerekli özen ve desteği göstermemiz gerektiğine inanıyorum. 

Tarihi mekânlar için mutlaka alan yönetimi oluşturulmalı
En çok turist alan yer Balıklıgöl yerleşkesi geçenlerde bıçaklanma olayı yaşandı. Mesela kalenin eteğinde yeterli güvenlik önlemi alınmadığı söyleniyor. Böyle bir yerin güvenliği için neler yapılmalı?

Türkmen: Şimdi tarihi turistik yerlerde güvenlik sorunu var mı yok mu ona bakmak lazım. Sizlerin de bildiği gibi daha dün maalesef üzüntülü hadiseler yaşandı. İnsanlar Balıklıgöl`de bıçaklanıyor. Özellikle Suriye`den alınan göç bölgedeki çok ciddi manada insanların çok ciddi manada sirkilasyonu söz konusu.  İlk günden de söyledim yine söylüyorum Balıklıgöl`de bir alan yönetimi şart. Alan yönetimi turizm master programında da var. Göbeklitepe ve gerek Şanlıurfa kalesi bölgesi civarında mutlak surette alan yönetimi olması lazım yani buradan belediye mi, emniyet mi, Şurkav mı sorumlu, çevre müdürlüğü mü sorumlu belli değil. İşte bu çok başlılık ortadan kaldırılmalı. Şu an Balıklıgöl sürekli gerek mobese kameralar ile izlenecek ve güven timleri de tebdili kıyafet giyecekler. 

Kaçak ve korsan rehberlik acentelerine fırsat verilmeyecek 

Geçenlerde korsan rehber firmalarına dikkat çektiniz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Türkmen: Emniyet de bu konuda bize yardımcı olacak. Biz artık kaçak ve korsan rehberlik acentecilik yapanlara fırsat verilmeyecek. Yanlış tanıtım bölge turizmini batırır bölge turizmi derken tek Şanlıurfa`yı kastetmiyorum doğu ve güneydoğu`da kastediyorum. Şu an 15 il bize bağlı. Şu anda hiç bir hotelde yer yok hiç bir rehber bulamıyoruz. Harran üniversitesi Sosyal Meslek Okulu Turist Rehberlik Bölümü`nü açtı. Bundan sonra rehber ihtiyacını artık üniversite üzerinden alacağız buna rağmen bölgesel rehber ihtiyacını karşılama noktasında da
Türkiye Rehberler Birliği de yardımcı olamaya çalışacak. 

Servislerin çıkarılması Urfa`nın faydasına olur 

Başkanım tarihi mekânlara ferdi olarak gitmek isteyenler için servis çıkarılması gerekli midir?

Türkmen: Tabii ki yani artık günü birlik dışarıdan gelen ekonomik durumları yeterli olmayan paket turlarla gelemeyen misafirler tarihi ören yerlerini gezmek istiyorlar. Bu ören yerlerinin gezmek için tabii ciddi bir maliyet var. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ören yerlerine haftanın belirli günü veya belirli saatlerinde servis çıkarabilir. Ya da belli saatler aralığıyla da olabilir. Bu Göbeklitepe olabilir veya Harran olabilir. Bundan Şanlıurfa turizm kazançlı çıkar. (Mehmet Demir- A.Hakim Bulut-Osman Gülebak / İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir