• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Mardin`de turizm patlaması yaşanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Tarihi taş evleri ve dümdüz ovasıyla açık hava müzesi görünümünde olan Mardin, yerli ve yabacı turistler için gittikçe daha çekici hale geliyor. İnanç ve kültür turizminin önemli merkezleri arasında da yer alan Mardin, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Kafileler halinde Mardin`e akın eden turistler, ildeki tarihi ve kültürel mekânları geziyor. 

Zinciriye ve Kasımiye medreseleri

Mardin`de en çok ziyaret edilen Zinciriye ve Kasımiye medreseleri, turistleri adeta kendine hayran bıraktırıyor. Zinciriye Medresesi, 1385 yılında Melik Necmettin İsa Bin Muzaffer Davut Bin El Melik Salih tarafından yaptırıldı. İki teras üzerine iki katlı olan Kasımiye medresesi ise cami ve türbe ile birlikte külliye şeklindedir. 

“Geçen yıla göre yüzde 35’lik bir artış var”

İlke Haber Ajansı’na konuşan Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör, kente gelen turist sayısında geçen yıla oranla yüzde 35’lik bir artışın yaşandığını söyledi. 

Güngör, “Mart ayında seçim olmasına rağmen geçen yıla kıyasladığımızda yüzde 35’lik bir artış var. Bunlarında ana sebeplerinden bir tanesi de barış sürecinin devam etmesidir. İnsanlar barış sürecinin olumlu geçmesinden dolayı Mardin’e akın akın geliyor. Tabi bir anlamda da Mardin’i tanıtmış olduk, son bir 6 ay içerisinde Avrupa’da, en son Almanya’da da stantlarımız açıldı. Fuarlara katıldık, tabi en büyük etkenlerden bir tanesi de barış sürecinin devam etmesidir.” dedi. 

“Otellerde yer yok”

Birinci Cadde’deki oto park sıkıntısıyla ilgili tedbirlerin alındığını ifade eden Güngör, onun dışındaki her hangi bir sıkıntının olmadığını söyledi. Güngör, “Tabi yeni otellere ihtiyacımız var, çünkü baktığımızda şuan bizim gelen misafirlerimizi yani 24-25 otel olmamıza rağmen şuan 45 otel bile olsaydı doluluk oranımız yüzde 100 olacaktı. Ama Valiye yansıyan ve gelen iş adamları otel yapmak istiyorlar. Daha çok konakları restore edip onları otele çevirmek isteyen bir sürü iş adamı var. Yine önümüzdeki sene daha bir hazırlık yapıp otel sayımızı yükseltmemiz lazım. Şuan oteller dolu, Mayıs 3’ünden 19’una kadar yüzde 95’lik oranında doluluk var. Nisan ayında da yüzde 85-90 oranında doluluk var. Önümüzdeki aylarda bile şuan yüzde 70-80’lık doluluk oranımız var.” diye konuştu. 

“İlçelerimizi de ön plana çıkartacağız”

Güngör sözlerini şöyle sürdürdü: “Mardin için düşündüğümüz aslında günübirlik gelen misafirleri de otellerde ağırlamak istiyoruz.  Onunla ilgili çalışmalarımız var, en son dünya mutfağından önemli bir aşçı getirdik. Bütün otellerin aşçılarına 4 günlük kurs verildi. Kurslarda dünya mutfağının birkaç menüsünü sunabilmek bide gelen misafirlerimizi minimum 3 gün burada konaklaması için elimizden gelen bütün aktivasyonlar olsun geziler olsun yani sadece Mardin merkezi değil bunun yanında Midyat, Nusaybin, Kızıltepe ve Savur’u da ön plana çıkartarak konaklama sayısını yükseltmeye hedefliyoruz.” 

“Turizm bacasız bir fabrikadır”

Turizmi bacasız bir fabrikaya benzeten Güngör, “Şuanda Mardin’in ana geçim kaynağı bence turizm olması lazım.  Çünkü gelen misafirler açık hava bir müzede olduklarını söylüyorlar.  Bununla ilgili yukarıda bulunan kaleyi de insanlarımıza açarsak ciddi bir patlama olacak.” şeklinde konuştu. 

“İnanç turizmi”    

Mardin’de ilk defa inanç turizmiyle ilgili bir otelin kurulduğunu hatırlatan Güngör, “Şuan Sultan Şeyhmus Külliyesi’nde inanç oteli kuruldu. Oda şuan çok ciddi bir rağbet görüyor. İnanç turizmi için gelen misafirler Sultan Şehmuz’daki oteli tercih ediyorlar. Hem inanç hem de kültür turizmi bir araya geldiğinde tabi bütün otellerimizde de yoğunluk olacaktır.” dedi. 

Mardin turizmi 12 aya yayılacak

“Turizmde potansiyeli yükseltip, tanıtımı çoğaltıp tamamıyla dünyaya açılmak istiyoruz” diyen Güngör, “Çünkü bir marka haline gelmek istiyoruz. Turizmde sadece 3-5 ay değil turizmi 12 aya yaymak istiyoruz ve bununla ilgili zaten esnaflarımızda olsun, ticaret odalarımızda olsun, valilik olsun, kültür müdürlükleri olsun, belediye başkanı olsun sürekli istişare içineyiz. Turizmi nasıl 12 aya yaymak yayabiliriz eksikliklerimizi masanın üzerine koyup onları gidermeye çalışıyoruz.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir