• DOLAR 35.484
  • EURO 36.303
  • ALTIN 3064.53
  • ...
`Hipertasyon kontrol altına alınmazsa kalıcı hasar ortaya çıkarır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Batman Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, 17 Mayıs “Dünya Hipertansiyon Günü” ile ilgili olarak bir bilgilendirme mesajı yayımladı.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, Hipertansiyon’un kan basıncı (tansiyon) yüksekliği olarak tanımlanan kronik bir hastalık olduğunu belirterek şunları söyledi, “Hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri arasında ilk sıradadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın bir halk sağlığı sorunudur.

Hipertansiyon konusunda farkındalığı arttırmak, sebep olduğu sorunlara dikkat çekmek, kişilerin ve toplumların hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini arttırmak amacıyla, Dünya Hipertansiyon Birliği (WHL) tarafından 2005 yılından itibaren 17 Mayıs Günü “Dünya Hipertansiyon Günü” olarak ilan edilmiştir. Bilinç düzeyinin arttırılmasının yanı sıra hipertansiyonu önleme, teşhis, tedavi konusunda da kişileri bilgilendirme faaliyetlerinin yürütülmesi yoluyla kan basıncı kontrol oranlarının yükseltilmesi hedeflenmiştir.” dedi.

Hipertasyon Kontrol altına alınmazsa kalıcı hasar ortaya çıkarır
Acar, Hipertansiyonun sık rastlanan belirtilerininin baş ve ense ağrısı, kulakta uğultu, çarpıntı hissi ve sürekli yorgunluk hissi olduğunu söyledi. Acar, “Hipertansiyonunda en sık görülen komplikasyonlar; koroner kalp hastalığı, inme, kalp ve böbrek yetmezliğidir. Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda kalıcı hasarlara yol açmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Aşırı tuz kullanma ülkemizde ciddi bir sorun”
Yüksek kan basıncından korunmak için; ağır ve yağlı yemeklerden, tuzdan, sigaradan, alkolden ve fazla kilolardan sakınmak ve düzenli egzersiz yapmak gerektiğini açıklayan Acar, “Hipertansiyona yol açan ve risk oluşturan “aşırı tuz tüketimi” de ülkemiz için ciddi bir sorun olup, sağlıklı yaşam için önerilen günlük tuz miktarı 6 gram olmasına rağmen, ülkemizdeki günlük kişi başı ortalama tuz tüketimi, bu rakamın 3 katı olan 18 gramdır. Yüksek kan basıncının zararlarından korunmanın tek yolu, erken tanı konularak tedaviye başlayabilmektir.” diye konuştu.

Son olarak Hipertansiyonu kontrol altında tutmak için;
-Tuz tüketimini kısıtlama, obeziteden korunarak, fiziksel aktivitede bulunma,
-Düzenli aralıklarla tansiyon takibi yaparak kaydetme,
-Hekiminizin önerdiği ilaçları düzenli kullanma,
-Düzenli hekim kontrolünde olunmalıdır.
(Veysi Rüzgar-İLKHA)

                                                                                                      

Bu haberler de ilginizi çekebilir