• DOLAR 32.483
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2439.675
  • ...
Cenaze Namazını Mehmet Görmez Kıldırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Manisa`nın Soma ilçesindeki maden faciasında yaşamını yitiren işçilerden 11`inin cenazeleri, Balıkesir`in Savaştepe ilçesinde, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez`in kıldırdığı cenaze namazlarından sonra toprağa verildi.
Ayhan Avcı, Sedat Toprak, Ahmet Avcu, İsmail Şengül, Cengiz Çantal, Hayri Türker, Emrah Çakır, İsmail Gezer, Mustafa Çalı, Emin Mazı ve Bilal Malkoç`un cenazeleri, yakınları tarafından Savaştepe Belediyesi Soğuk Hava Deposu`ndan alınarak evlerinin önlerine götürüldü. Cenazeler, helallik alınması ve dua edilmesinin ardından Zafer Meydanı`na taşındı.
Alanda toplanan işçilerin aileleri ve yakınları, cenazelerin getirilmesi sırasında gözyaşlarına hakim olamadı.
"Bütün camilerimizde kardeşlerimize dua edeceğiz"

Törende helallik alınmasından önce konuşan Görmez, bu madencilerin, emek ve alın teriyle helal rızk peşinde koşmanın ne kadar mübarek olduğunu ve haram lokmanın, kul hakkına tecavüzün ne kadar kötü olduğunu öğrettiğini söyledi.
Görmez, ateşin sadece madende yaşamını yitirenlerin değil herkesin evine düştüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:
"Hatta az önce yolda gelirken Azerbaycan`dan, Kosova`dan, Saraybosna`dan diyanet işleri başkanları aradı, `Ateş, bizim de evlerimize düştü. Yarın bütün cuma namazlarında, bütün camilerimizde kardeşlerimize dua edeceğiz. Başka ne yapabiliriz hocam?` diye sordular. Onun için bu ateş sadece sizin acınız değil, bilin ki bütün milletimizin ortak acısıdır. Yüce Rabbimiz, bu kardeşlerimizin, evlatlarımızın geride bıraktığı, hayatın bütün çilesini birlikte paylaştığı eşleri hanımefendilerin kalplerine sabır, metanet, sekinet lütfetsin. Bu kardeşlerimizin, gençlerimizin varlık sebebi olan annelerine, babalarına Yüce Rabbimiz, Eyyub`un sabrını lütfetsin, kalplerine huzur ve sekinet versin. Bu kardeşlerimizin, gençlerimizin, evlatlarımızın geride bıraktığı çocuklarına, gençlerine Yüce Rabbimiz, sıhhat, selamet içinde uzun ömürler lütfetsin. Bugün bizim onlara karşı en büyük vazifemiz; onları dualarla salavatlarla namazlarla ebediyete uğurlamaktır. Bugün onlara karşı en büyük görevimiz; onların geride bıraktığı yaralı eşlerine, annelerine, babalarına, çocuklarına, yavrularına teselliler sunmak, onların acılarını yürekten paylaşmaktır."

Madencilerin manevi hatıralarına gölge düşürecek her türlü davranıştan uzak durulması gerektiğini anlatan Görmez, onların dualarla ebediyete uğurlanmasını istedi.

İslam dinine göre "ölüm" kavramına değinen Görmez, şunları kaydetti:
"Ne mutlu bize ki bu gibi hallere düştüğümüzde, başımıza musibetler, afetler geldiğinde, Rabbimize sığınacak iman gibi bir hazinemiz var, `Biz Allah`tan geldik, Allah`a gideriz` diyecek bir imanımız var. Allah`a hamdolsun biz öyle bir inancın mensuplarıyız ki bizim inancımızda ölmek yok olmak değil, ebediyete gitmek, Rabbimizle vuslat, cennet ve cemaliyle karşılaşmak, sonsuzluktur. Onun için hep birlikte diyoruz ki `Biz ondan geldik, hep birlikte ona gideceğiz.` Yüce Rabbimiz, her birine rahmet eylesin. Yüce Rabbimiz, mekanlarını cennet eylesin. Aslında bizim, onların şehadetlerine ihtiyacımız var. Onların bizim şehadetlerimize ihtiyaçları yok çünkü onlar, çocuklarının helal rızkını temin etmek için yerin altında can verdi. Aslında imkan olsa da biz onlara haklarımızı helal ettirsek, onlar bize, milletimize haklarını helal etse. En büyük umudumuz o."

8 işçinin cenazeleri yan yana toprağa verildi
Görmez tarafından öğle vakti ayrı ayrı kıldırılan cenaze namazlarına, CHP Balıkesir Milletvekilleri Haluk Ahmet Gümüş ve Namık Havutça, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Salih Göldal, AK Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı ve binlerce vatandaş katıldı.
Daha sonra araçlara konulan cenazelerden 8`i, Makbule Mezarlığı`na taşınarak yan yana toprağa verildi. Diğer 3 cenaze ise ilçedeki başka mezarlıklarda defnedildi.

Mustafa Kaya`nın (34) cenazesi, Soma`da ailesine teslim edilerek memleketi Mut`a getirildi. Cenaze namazı öncesi baba ocağına getirilen tabut, Türk bayrağına sarıldı.

Cenazeye Mut Kaymakamı Mustafa Şahin, Belediye Başkan Vekili Halil Şahin, belediye meclis üyeleri, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Evinden alınarak Mut Laal Paşa Camii`ne getirilen Mustafa Kaya`nın cenazesi başında eşi Naciye Kaya, çocukları Deniz ve İbrahim Kaya gözyaşlarına boğuldu. Eşi Naciye Kaya fenalık geçirmesi üzerine Mut Devlet Hastanesi`ne kaldırıldı. Madencinin kızı Deniz Kaya, "Babamı götürmeyin bizi onsuz bırakmayın" diyerek feryat etti. Tedavisi yapılarak mezarlığa getirilen Mustafa Kaya`nın eşi Naciye Kaya, "Bizi bırakıp nereye gidiyorsun, sensiz ne yapacağız" dedi.
İlçe Müftüsü İbrahim Köksal`ın kıldırdığı cenaze namazından sonra Mustafa Kaya`nın cenazesi Yeni Mezarlığa götürülerek defnedildi.

Manisa`nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden 29 yaşındaki işçi Erkan Altuntaş, memleketi Zonguldak`ta toprağa verildi.

Altuntaş`ın cenazesi, dün gece saatlerinde karayolu ile Kozlu ilçesine bağlı Bozca köyündeki babaevine getirildi.
Helallik alınması sırasında duygulu anlar yaşandı. Altuntaş`ın kız kardeşi Huriye, ağıt yakarak, "Askerde şehit olamadım, çok içim yandı` derdin, bak şimdi şehit oldun. Ekmeğin için şehit oldun" diye feryat etti.

Helallik alınmasının ardından cenaze, köy camisine götürüldü. Kılınan namazın ardından Altuntaş`ın cenazesi, köy mezarlığındaki aile kabristanında toprağa verildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir