• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Arıcılar göçebe hayatı yaşıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Doğu ve Güneydoğu’da bulunan arıcılar göçebe hayatı yaşıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte göçerler gibi arıcılar da yaylaya çıkmaya başladı. Kış aylarında sıcak yerleri tercih eden arıcılar, havaların ısınmasıyla beraber yüksek kesimlerde bulunan yaylaların yolunu tuttu. 

Aynı göçerler gibi konaklama şeklinde yaylalara doğru hareket eden arıcılar, yaklaşık 4 veya 5 ay yaylalarda kalıyor. Kış aylarında Cizre, Adana ve Mersin gibi sıcak yerleri tercih eden arıcılar, yaz aylarında ise Siirt-Herekol bölgesi ve Hakkari-Faraşin bölgesi gibi yüksek kesim ve serin bölgelerde bulunan yaylaları tercih ediyor. 

Arıcık hayatından memnun olduklarını ifade eden arıcılar, son zamanlarda bazı şirketler tarafından televizyon kanallarından verilen bal reklamlarından yakınıyor. Bazı şirketler tarafından TV aracılığıyla satışa sunulan balların hakiki olmadığını ileri süren arıcılar, bunlardan dolayı hakiki ballarını satamadıklarını söylüyor.   

“Yaklaşık olarak 4 veya 5 ay yaylada kalıyoruz”

Arıcıkla uğraşan Kazım Kahraman, “Siirt Pervari bölgesinden buraya geldik. Bu Kış Cizre bölgesinde kaldık. Çok güzel geçti. Şimdi de toparlanıyoruz yaylalara doğru yola çıkacağız. Biz de aynı göçerler gibi konaklama şeklinde yaylalara çıkıyoruz. Yaklaşık olarak 4 veya 5 ay yaylada kalıyoruz. Bunlar kara kovanlardır. İçindeki arılar da yavru arılardır. Bu sene yerimiz iyi idi. Doğal olarak yeşillik vardı, çiçekler vardı. Haliyle verimi de iyi oldu. Kışın biraz zorluk çektik. Arılarımızın yüzde 20-30’u öldü.” dedi. 

“Tarım Bakanlığı sahte bal üzerinde dursun”

Arı yetiştiricisi Ali Gündüz de bazı şirketler tarafından satılan sahte baldan rahatsız olduklarını söyledi. Gündüz, “Televizyon reklamlarında satılan ballarlın hepsi dışarıdan geliyor. Öyle satılan bala glikoz karıştırıp öyle vatandaşı kandırıyorlar. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Tarım Bakanlığından da bunun konunun üzerinde durmasını rica ediyoruz. Bizim balımız Siirt Pervari balıdır ve dünyaca meşhur bir markadır. Ama sahipsizdir ve reklam falan yapılmamış. Bu firmalar bizi rahat bırakmıyorlar. Biz balımızı değerinde satamıyoruz.” diye konuştu. 

“Balımızı değerinde satamıyoruz”

Sezon bitimine kadar dağda kaldıklarını ifade eden Gündüz, “Yaylada, yüksek yerlerde kalıyoruz. Özellikle Herekol ve Faraşin bölgelerinde kalıyoruz. Bu bölgelerde bin bir eziyetle balcılık yapıyoruz. Ama balımızı değerinde satamıyoruz. Biz hakiki balımızın kilosunu 60-70 lira arası satıyoruz. Firmalar ise 5 kilo, 6 kilo, 10 kilo balı 100 liraya veriyor. Ona göre bizim malımızın değeri de düşüyor. Biz hep kırsal alanlarda kaldığımız için masraflarımız da çok oluyor. Eğer büyük firmalar bizi rahat bıraksalar, biz arıcılık hayatından memnunuz.” şeklinde konuştu. (Abit Dündar –İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir