• DOLAR 32.557
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2457.034
  • ...
`Yemek fabrikalarında denetimler sıklaştırılmalı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van’da toplu yemek üreten yaklaşık 35-40 civarında yemek fabrikası bulunuyor. Yemek fabrikalarında sağlık açısından hijyen konusunun çok önemli olduğuna dikkat çeken toplu yemek üreten şirketler, bu tesislerin sıkı denetlenmesi gerektiğini ifade ettiler. 

“Her önüne gelen yemek fabrikası açıyor”

Van’daki yemek sektörünün durumundan da bahseden Yetkin Yemek Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Yetkin, şunları paylaştı: “Yemek sektöründe birçok sıkıntılarımız var. Malum sektör şuanda taklitçilik Van’da başını almış gidiyor. Van’da 35-40’a yakın fabrika var. Bu fabrikaların birçoğu normal TSE’nin vermiş standartlara uygun değil. İlçelerde dahi 80 metre kare, 60 metre kare alanda yemek fabrikalarına yemek üretim izni verilmiş ve hatta TSE belgesi bile verilmiş.”dedi. 

“Fabrikalarda denetimlerin sıklaştırılmasını istiyoruz”

Yemek sektöründe hijyene dikkat ederek hizmet yapanların kazanacağını belirten Yetkin, “Van’da yemek fiyatlarının düşük olmasının sebebi, kullanılan ürünlerin kalitesizliğinden kaynaklanıyor.  Bugün memlekette 3 çeşit yemek 4,5 TL, bu nasıl olur? Bu da başlı başına bir sorun. Bu da kullanılan kalitesizlikten kaynaklanıyor. Bu coğrafyadaki insanların her yemek fabrikasına bakış açıları farklı olur. Bununla beraber denetimlerin sıklaştırılmasını istiyoruz. Hak edenin bu hizmeti yapmasını istiyoruz. Denetimler yapılırken özellikle et kesim fişlerine ve faturalarına dikkat edilmesini arzu ediyoruz. Vatandaşlarımızın da gelip bu fabrikaları gezmelerini istiyoruz. Bu işi ehlinin yapmasını istiyoruz. Bugün artık her elini, kolunu sallayan yemek fabrikası açabiliyor. Bugün bir soğuk hava deposu olmayan yemek fabrikaları var. Bu sektörde ciddi sıkıntılar var. 2011 depreminden önce biz burada 30-35 tane personel çalıştırırken şuan 7-8 personele hizmet veriyoruz. Buda şu demek oluyor ki kısır bir döndü var. Bu bütün sektörler için geçerlidir. Bununla beraber kurumlarla yaşadığımız sıkıntılar var. Karayolları Ulaştırma Bakanlığı’nın mevcut belgemiz olmasına rağmen araçlarımıza cezalar kesiliyor. Biz burada memlekete ekmek verme mücadelesindeyiz. Burada çalışan personellerimize ekmek verme çabasındayız” ifadelerini kullandı. 

“Van’a yatırım yok!”

Gün-Tat Yemek Fabrikası Yetkilisi Serkan Gün ise Van’da yemek fabrikalarına hitap eden bir kooperatifin kurulması gerektiğini söyleyerek, “İşlerimiz, geçmiş yıllara göre çok az. Yemek fiyatlarında ciddi anlamda düşüş var. Bugün bir yemeği 6-7 TL’den satmaya kalktığımız zaman o yemekleri satamıyoruz. 3 yıl önceki fiyatla bugünkü fiyat aynı ama 3 yıl önce kullanılan malzemelerin üzerine bugün yüzde 20, yüzde 30 zam gelmiş durumda. Bugün Van’da herhangi bir yatırım yok. Buda işlerimizi çok kötü etkiliyor. Artık Van’da yemek fabrikalarının toplanacağı bir derneğin kurulması gerekiyor. Depremden sonra burada yapılan konutlara yemekler hep dışarıdan geldi. Eğer o gün bir derneğimiz olmuş olsaydı burada çalışan işçilere yemek, buradaki fabrikalar tarafından sağlanırdı. Yazın gelmesiyle birlikte düğün sezonları da açıldı. Buda işlerimizi biraz etkileyecektir. Fakat kış aylarında işlerimiz çok durgun.” şeklinde konuştu. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir