• DOLAR 32.557
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2458.321
  • ...
Çocuğu övmekten kaçınmayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL- Esenler Belediyesi Aile Yaşam ve Danışma Merkezi (ESAYDAM)’nde seminer veren Psikolog Fatma Yıldız, Esenlerli anneleri çocuklarla iletişimin nasıl olması gerektiği konusunda aydınlattı. Aile içindeki bireylerin birbiriyle iletişiminin kopuk olmamasının önemli olduğunu söyleyen Yıldız, “Çocuk, iletişimin kuvvetli olduğu ortamda daha sosyal ve özgüvenli olur” dedi. Programlı bir yaşamın çocuklar için önemli olduğunu kaydeden Yıldız, “Çocuklar istemiyor gibi görünse de düzen ortamında daha mutlu olurlar” diye konuştu.

 

'Ben' Dilini Kullanın
Çocuğa onu küçültücü ya da aşağılayıcı konuşmaktan kaçınmak gerektiğini belirten Yıldız, “Çocuğun benlik saygısını azaltan sözleri söylemekten kaçının” dedi. Yıldız, annelere “Çocuğa ‘sen’ değil ‘ben’ dilini kullanın. Örneğin; ‘Çok konuşuyorsun’ yerine, ‘Şu an başım ağrıyor ve ses çıkması başımı daha da ağrıtıyor’ diye uyarın” tavsiyesinde de bulundu.

 

Övgüden kaçınmayın
Sözsüz mesajların önemine değinen Yıldız, “0 – 3 yaş arası sözsüz mesaj zaten oldukça önemlidir ancak bu yaştan sonra da çocuğa sarılarak, sırtını sıvazlayarak, başını okşayarak ona sevginizi gösterebilirsiniz” dedi. Çocuğu övmenin onu şımartmak anlamına gelmediğine dikkat çeken Yıldız, “Çocuğun hak ettiği övgüyü alması, ona değer verdiğiniz ve desteklediğiniz mesajı verir” dedi. Yıldız, konuşmasının sonunda annelerin sorularını da cevapladı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir