• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
`Özgürleşme mücadelesinde asla vazgeçmeyeceğiz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN- Midyat Köşk Meydanı`nda Mısır darbe karşıtı halk direnişine destek ve verilen idam kararlarını kınama amacıyla, Eğitim Bir Sen Midyat Temsilciliği ve Midyat Der tarafından ;tertiplenen mitingden sonra Konuşmacı olarak davet edilen Mısır Direnişinin önder isimlerinden, aynı zamanda Mısır parlamentosunda milletvekili olan Muhammed Fakih; İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Fakih
-Kahire Üniversitesi İktisat Fakültesi, Ezher Üniversitesi Üsuliddin Fakültesi, Kahire Üniversitesi Darul Ulum Fakültesi İslam İlimleri ve Arap Edebiyatı Bölümlerinden mezunum. Hazreti Peygamber Döneminde Uluslararası İlişkiler ile ilgili bir kitabım var. İslam`da Kadın konusunda eserlerim var. Mısır parlamentosunda milletvekili ve bütçe komisyonu başkanıyım.

 Mısır`da nasıl bir süreç yaşanıyor, bu süreçte ihvan ne yapmaya çalışıyor?
Fakih- Mısır`da bir halk devrimi gerçekleşti. Hüsnü Mübarek bu devrim sonucunda yönetimden indirildi. Sonrasında Mısır tarihinde ilk defa demokratik ve adil bir şekilde seçimler yapıldı. Bu seçimlerde Mursi ve taraftarları beş defa galip geldi. Yapılan beş seçimi de kazandılar. Sonra bu süreci hazmedemeyen yapılar ve dış destekçileri bir darbe yaptılar. Bu darbe Mısır halkının tercihine rağmen Mursi`yi yönetimden alıp hükümete son verdi. Sonrasında bizler halkımızla birlikte darbeye karşı direnmeye başladık, halen de bu direnişi yapıyoruz.

 Mısır halkının kendi iradesiyle yönetilmesini hazmedemeyenler içeride ve dışarıda komplolar kurdular.  Genç kardeşlerimizi, kızlarımızı alanların ortasında katlettiler. Binlerce insanı tutuklayıp hapsettiler. Kurdukları düzmece mahkemelerle kardeşlerimize idam karaları çıkarttılar.

 Bizler bu özgürleşme mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bizim isteklerimiz öncelikle ordunun kışlaya dönmesi ve demokrasinin devam etmesi. İsteğimiz Demokratik hakların tamamen verilmesi, bütün halk arasında adaletin sağlanması ve insanlara eşit imkân tanınmasıdır. Şehitlerin kanına karşı kısas uygulanmalıdır. Çocuklarımızı, kızlarımızı öldürenler kesinlikle cezalandırılmalıdır. Kurum ve kuruluşların yolsuzluktan arındırılması. Emniyet ve yargının asli işlevlerine geri dönmesi, Özgür, şeffaf bir seçim ortamının sağlanması, bizim taleplerimiz bunlardır.

Selefi Nur Partisinin Darbecilerle hareket etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Fakih-
Selefilerin çoğu Mısırda Nur Partisinde değil. Çoğu Selefi Nur partisinden ayrıldı bu süreç içerisinde. Nur partisi sadece bir iskeletten ibaret kaldı. Darbeden önce selefiler Nur Partisini desteklediler. Darbeden sonra insanlar Nur Partisinin tavrına bağlı olarak partiden ayrıldılar. Mısır da pek destekçisi kalmadı. Sadece birkaç yüz kişi kaldı bu parti içerisinde. Selefiler birçok parti oluşturdular ve Halk ile birlikte hareket ediyorlar.

 Batı dünyasının darbecileri desteklemesi, ihvan`ın İsrail politikası ile mi alakalı?
Fakih- Batının direnişin yanında hakkıyla durmaması onların demokrasiye inanmamalarıdır. Onlar kendi menfaatlerinin peşindedirler. Mursi`nin üzerinde durduğu en önemli şeylerden bir tanesi de Mısır`ın tam istikrarı ve bağımsızlığı idi.  Bu da batı dünyasını, Amerika`yı razı etmiyor. İsrail`e karşı Müslüman Filistinlilerin yanında olmak ta tabii ki bizim bir yükümlülüğüz. Bu da onların hoşuna gitmez.

İslam dünyasında direnişiniz nasıl karşılanıyor?
Fakih-
Çok olumlu tepkiler alıyoruz. İslam dünyasında hem halk bazında hem devlet bazında destekler geliyor. En önemli desteği de Türkiye`den alıyoruz.

Bizler Türkiye`yi Mısır halkına verdiği destekten dolayı takdir ediyoruz. Türkiye ye müteşekkiriz. Biz doğudan batıya, güneyden kuzeye desteğini esirgemeyen her devlet ve halka müteşekkiriz.

Bundan sonra nasıl bir yol izleyeceksiniz?
Fakih- 
Bu süreçte biz yine alanlarda olacağız, direnmeye devam edeceğiz. Darbecileri yalnızlaştırmaya çalışacağız. Brüksel`de askeri darbeye karşı olan bütün oluşumlar ile bir toplantı gerçekleştirdik. Her kesimi temsil edecek şekilde bir heyet oluşturuyoruz. Sadece ihvan değil. Her kesimden insanlar var.( Adnan Oğuz İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir