• DOLAR 34.446
  • EURO 36.302
  • ALTIN 2836.87
  • ...
`Dosyaların zaman aşımına uğraması önlenmelidir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR –Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasında uygulanan cezasızlık politikası kınandı. 

Basın açıklamasını okuyan İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Rahşan Baturay, 1990’lı yıllarda yaşanan kayıp, faili meçhul ölüm olaylarına ilişkin dosyalarda sistemli bir şekilde uygulanan cezasızlık politikasını ve 2014 yılında zaman aşımı uygulamasını kınadı. 

“İşlenen binlerce suçlar zamanaşımına uğradı”
Faili meçhul olaylarda her hangi bir yetkilinin ceza almamış olmasına tepki gösteren Bataray, “Yaşanan kayıp, faili meçhul ölüm olaylarına ilişkin dosyalarda sistemli bir şekilde uygulanan cezasızlık politikası, 2014 yılında zaman aşımı uygulaması ile devam etmektedir. Bu olaylardan dolayı henüz hiçbir yetkilinin ceza almamış olması, cezasızlık politikasının tavizsiz uygulanmasının bir göstergesidir. Zorla kaybetme, uluslararası mevzuatta insanlığa karşı işlenmiş suçlardan sayılmakta ve insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımının işlemeyeceği hükmü de çok sayıda uluslararası mevzuatta düzenlenmiştir. “ dedi. 

Bataray basın açıklamasının devamında, “Özellikle 1990’lı yıllarda yoğunlaşan ve Kürtlere yönelik olarak sistemli bir şekilde uygulanan zorla kaybetme olaylarının, insanlığa karşı işlenen suçlardan olduğu ve zaman aşımı sorununun bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği tartışmasızdır. Ancak, Türk yargı sistemi bu konuda 20 yıllık zamanaşımı kuralını uygulaması nedeni ile bu dönemde işlenen binlerce suç zamanaşımına uğradı.” şeklinde konuştu. 

“Dosyaların zaman aşımına uğraması önlenmelidir”
Dosyaların bir an önce açılarak zaman aşımına uğramalarının önlenmesi gerektiğini dile getiren Bataray, “Mayıs ayı içerisinde 20 yıllık zaman aşımı süresini dolduracak olan kayıp ve faili meçhul dosyalar bir an önce açılarak, dosyaların zaman aşımına uğraması önlenmelidir. Öte yandan insanlığa karşı işlenmiş suçlar olarak gördüğümüz bu vakalarda zaman aşımı hususunda uluslararası hukuk ve insancıl hukuk ilkeleri esas alınmalıdır.” ifadelerini kullandı. 

“Ağır suçların delilerini 20 yıldır gizliyorlar”
Rahşan Bataray’ın okuduğu basına açıklamasından sonra kısa bir konuşma yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ise, “Devlet görevlileri tarafından işlenen, yaşam hakkının ağır ihlalini oluşturan gözaltında kayıp, faili meçhul cinayet gibi keyfi infazlar zamanaşımına uğramaz hatta uğramamalıdır. Suç işleyenleri bulup adalete teslim etmekle görevli bu suçların delillerini toplamakla görevli adaletin gereğini yapmakla görevli olanlar tarafından bu suçlar işlendi. Yetkililer tarafından işlenen bu ağır suçların delilerini de 20 yıldır gizliyorlar."  İfadelerine yer verdi. (Ali Adiyaman – Hüseyin İçli - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir