Van`da yüz binlerce dekar arazi sulu tarıma açılacak
Van`a Orman ve Su İşlerinin 782 milyon liralık yatırımı ile yüz binlerce dekar arazi sulu tarıma açılacak.
VAN - Van’a son 12 yılda 782 milyon liralık orman ve su işleri yatırımı yapıldığını kaydeden Van Milletvekili Fatih Çiftçi, Türkiye’de yükseklik ve debi gücü yönüyle ikinci sırada yer alan Van Morgedik Barajıyla 175 bin dekar arazinin sulu tarıma açılacağını söyledi.
“Van’da 3 milyon adet fidan toprakla buluştu”
Çiftçi, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Biz ağaç dikme konusunda olsun, çevrecilik konusunda olsun Cumhuriyet tarihinin en büyük projesini yürüterek Van’da 2003-2013 yılları arasında 63 bin dekar arazide 3 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk" dedi.
“321 bin 950 dekar zirai araziyi sulamaya açıldı”
Yapılan projeleri aktaran Çiftçi, "Enerjiye dönüştürmek ve hava tahminlerini daha isabetli yapabilmek için son 12 yılda Van`a yapılan yatırımları artırdık. Son 12 yılda inşa ettiğimiz sulama projeleri ile 321 bin 950 dekar zirai araziyi sulamaya açtık. 143 milyon lira maliyeti olan Van Acil içme suyu isale hattı ile Van il merkezi, Bostaniçi, Gürpınar, Edremit, Gevaş ilçeleri ve Çiçekli yerleşimleri ile mevcut isale hattından su alan 18 adet mahallenin 2045 yılı içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyaçlarının karşıladık. Şamran kaynağından aldığımız suyu takriben inşa ettiğimiz 48 kilometrelik isale hattıyla getirdik. Ayrıca, 6 bin 770 dekar arazinin de sulama suyu hazırdır. 2003-2013 yılları arasında hizmete aldığımız bazı sulama tesisleri, Karasu Sulaması, Gürpınar Sulaması ikinci kısım inşaatı, Erciş Sulaması ana kanalı yenileme, Bahçesaray Altındere Sulaması ve Özalp Aşağı Tulgalı Sulaması. Bunlarla birlikte Morgedik dev sulama projesi daha hızla devam ediyor. Erciş ve civar yerleşimlerin yıllık 18,41 milyon metreküp içme suyu ihtiyacını da bu tesisten karşılayacağız. Bu barajımız aynı zamanda enerji maksatlıdır. Santral ünitesi ile yılda 10,88 milyon kilowatt enerji üretilecektir. Barajda depolanacak 97 milyon metreküp suyla Pay ve Haydarbey ovalarındaki zirai araziyi bereketlendireceğiz." diye konuştu.
Pay sulaması yapım işine 5 milyon lira ödenek
Milletvekili Çiftçi, Morgedik Baraj İnşaatının Pay Sulaması yapım işine bu yıl için ilk etapta DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 5 milyon lira ödenek ayrıldığını söyledi.
Morgedik Barajının tamamlanmasıyla birlikte Erciş ilçesinde yaklaşık 18 bin hektar alanın sulanabileceğini söyleyen Çiftçi, barajın Türkiye’de yükseklik ve debi gücü yönüyle 2. sırada olduğunu ve süreç içerisinde bölgedeki arazilerde alternatif tarım ürünlerinin de yetişebileceğini kaydetti. Çiftçi," Son 12 yılda inşa ettiğimiz 48 adet taşkın koruma tesisi ile 56 adet meskun mahalli taşkın zararlarından koruduk. Ayrıca çalışmalarına devam ettiğimiz 24 adet taşkın koruma tesisi ile vatandaşlarımızı ve arazilerini korumaya devam ediyoruz. Ağaçlandırma çalışmalarında büyük hamleler yapıldı. 2003-2013 yılları arasında 63 bin dekar arazide 3 milyon adet fidan diktik. Aynı dönemde orman köylerinde yaşayan 596 aileye yaklaşık 1,5 milyon lira kredi verdik" şeklinde konuştu. (Hacı Yılmaz-İLKHA)